Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Roel Goessen, werkzaam bij en mede-eigenaar van De ScheidingsManager en Wat als ik er niet meer ben NalatenschapsOntzorging.
Mediation en nalatenschapsafwikkeling
Toen Roel na jarenlange ervaring in het management in aanraking kwam met mediation, heeft hij zich hierin verdiept. Roel: “Ik wilde meer voor mensen kunnen betekenen en in de praktijk bezig zijn.” Uiteindelijk is hij een mediation scheidingspraktijk gestart.
Tijdens het werk kreeg Roel steeds meer vragen over erfrechtelijke zaken. Hij is zich gaan verdiepen in de afwikkeling van nalatenschappen en is mede-oprichter van: Wat als ik er niet meer ben NalatenschapsOntzorging. “Plat gezegd: het afwikkelen van een nalatenschap begint met het beëindigen van de relatie. Deze twee gebieden kunnen elkaar versterken. Als mediator neem ik een bagage aan vaardigheden en technieken mee, die als basisuitrusting in de afwikkeling wordt meegenomen.”
Bewustwording van de consequenties
Roel ziet in zijn werk regelmatig dat mensen zich niet realiseren wat de erfrechtelijke gevolgen van hun beslissingen zijn. “Daarom is er gekozen voor de naam ‘Wat als ik er niet meer ben’. Mensen schrikken soms eerst, maar dan worden ze zich bewust dat het goed is om erover na te denken. Dat is het doel. Als je erover gaat nadenken en praten, dán kun je ook dingen regelen.”
In zijn werk hanteert Roel een menselijke aanpak: “Mensen worden bang gemaakt met uitspraken als ‘betaal niet te veel belasting’. Dat willen we natuurlijk allemaal, dus dat is iets waar ik automatisch naar kijk. Daarom ga ik met mensen in gesprek over wat ze nu écht belangrijk vinden.”
Roel noemt een voorbeeld waarin één van de drie kinderen onterfd was. “Het heeft jaren geduurd voordat de afwikkeling was afgerond, omdat iemand onterfd was die dat niet kon begrijpen. Er is veel geld weggevlogen naar allerlei procedures, wat waarschijnlijk niet de bedoeling van de erflater was. Ik probeer mensen te laten inzien wat de consequenties zijn en bij de keuze voor onterving altijd op te laten schrijven wat de beweegreden is geweest. Dat is een groot verschil tussen scheidingen en nalatenschappen: bij een scheiding kan je nog dingen bespreken en tot een compromis komen. Met een nalatenschap heb je te doen met wat er is.”
Inzicht en overzicht
Om mensen bewust te maken van de mogelijkheden, nemen Roel en zijn collega’s cliënten mee in de voorbereiding. Zo kunnen vervelende consequenties van beslissingen uit onwetendheid worden voorkomen. “We maken een digitale en fysieke registratie, zodat mensen een naslagwerk hebben. Ook doen we de hele notariële voorbereiding. Vaak doen we de afwikkeling, zodat we de nabestaanden kunnen ontzorgen. De nabestaanden kunnen de afwikkeling in ons dossier volgen, zodat ze 24/7 op de hoogte zijn van wat er gebeurt. Zijn we vooraf niet betrokken, dan treden we vaker op als gevolmachtigde van de erfgenamen en hebben daarvoor ook samenwerking met diverse partijen.”
Lidmaatschap bij NOVEX
Roel is lid geworden van NOVEX omdat hij waarde hecht aan kwaliteit. Het spreekt hem ook aan dat de leden van NOVEX afkomstig zijn vanuit verschillende disciplines. “Als je dan aan intervisie deelneemt, krijg je een andere dynamiek en andere inzichten dan met mensen uit dezelfde beroepsgroep. Ik denk dat je elkaar daarmee versterkt.”
Maak het bespreekbaar
Een belangrijke boodschap die Roel wil meegeven. Het is belangrijk om zaken rondom overlijden bespreekbaar te maken en inzicht te creëren in de nalatenschap. “Dat voorkomt gewoon een hoop ellende achteraf. En neem zelf ook de regie, zodat u zelf kunt bepalen wat er gebeurt. Wij zeggen altijd ‘Praten over seks maakt je niet zwanger, en praten over de dood niet stervende’. Kortom: maak het bespreekbaar en regel het.”
Wilt u in contact komen met Roel? Bezoek de profielpagina van Roel.