Het werk van een levensexecuteur en executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in onze nieuwe rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Rinette de Jong, eigenaresse van haar eigen bedrijf Rinette de Jong, executele diensten.

Levensexecuteur, executeur en nalatenschapscoach

Rinette is voornamelijk werkzaam als levensexecuteur. “Daarnaast ben ik ook executeur en coach ik mensen die te maken krijgen met het regelen van de zaken na het overlijden van een naaste. Rinette is praktisch, een planner en vindt het leuk om dingen te regelen voor anderen. Als expert op medisch gebied helpt ze cliënten uiteraard bij medische zaken, maar ze begeleidt haar cliënten ook op juridisch en financieel gebied.

Helpen rust te creëren

”Als levensexecuteur help en begeleid ik mijn cliënten bij de voorbereiding van hun testament en levenstestament, en bij het regelen van zaken die zij zelf niet meer kunnen of willen regelen”, vertelt Rinette. “Wanneer cliënten bij mij komen voor een eerste gesprek weten zij meestal niet wat er allemaal geregeld kan of moet worden. Ook wordt er nog vaak gedacht dat mensen het allemaal alleen moeten doen of dat zij het altijd binnen de familie moeten oplossen. Ze zien erg op tegen het regelen en zijn zichtbaar opgelucht als zij horen dat ik hen hierbij in praktische zin kan helpen”.
Elk jaar vraagt Rinette aan haar cliënten of hun levenstestament en/of testament nog klopt: “Staan mensen nog steeds zo in het leven als een jaar geleden? En willen zij nog dezelfde regelingen wanneer zij daar zelf niet meer over kunnen beslissen? Mensen veranderen nog wel eens in hun opvattingen, daarom hecht ik eraan dat belangrijke zaken elk jaar opnieuw de revue passeren’’.

Mensen helpen met leven

Rinette vertelt dat ze er niet alleen voor de juridische zaken is, maar mensen ook wil bijstaan in hun dagelijks leven. “Een cliënte had dringend iemand nodig in het huishouden, zij kon dit zelf niet organiseren vanwege een ernstige ziekte. Ik heb via mijn netwerk iemand gevonden die haar kon helpen”. Werken met mensen vindt Rinette één van de mooiste dingen aan haar beroep. “Hoe openhartig mensen zijn in een eerste gesprek blijft bijzonder. Daar kan ik nog steeds niet aan wennen. Ik vind dit heel speciaal en kan hierdoor ontroerd raken”.

Tip van Rinette: “Reken af met uitstelgedrag”

Veel mensen zien op tegen het regelen van hun nalatenschap en het notarieel vastleggen van zaken in een levenstestament en testament. “Ik adviseer mensen vrijwel altijd om een afspraak met zichzelf te maken, bijvoorbeeld: dat zij voor hun eerstvolgende vakantie hun zaken geregeld hebben. Wanneer wij samen alle stappen hebben doorlopen en cliënten bij de notaris zijn geweest, zeggen mensen vaak: “dat had ik veel eerder moeten doen’’.
Daarom is de tip van Rinette: reken af met je uitstelgedrag. ‘’Het geeft zoveel rust als alles geregeld is’’.

Over Rinette

Rinette heeft een achtergrond in de zorg. Naast haar werk heeft ze gezondheidswetenschappen gestudeerd. Tijdens het langdurige ziekbed van haar vader merkte Rinette dat het haar vader rust gaf dat hij de zaken rondom zijn overlijden goed geregeld had. Samen hebben zij alles aangaande de nalatenschap in beeld gebracht en heeft haar vader zijn wensen duidelijk op papier gezet bij de notaris. Na het overlijden van haar vader verliep de afwikkeling van de nalatenschap, mede daardoor, erg soepel. “Dat wilde ik ook voor andere mensen kunnen doen”, vertelt Rinette. “Na het overlijden van mijn vader in 2011 heb ik besloten een carrièreswitch te maken naar levensexecuteur en executeur. En met mijn verpleegkundige achtergrond sloot dit erg goed aan”. Sinds 2013 werkt Rinette voor zichzelf, aanvankelijk in franchiseverband en vanaf 2018 onder haar eigen naam.

Haar lidmaatschap bij NOVEX

Rinette doet haar werk graag goed en op een verantwoorde wijze. Toen zij in 2013 met deze werkzaamheden begon vond ze het belangrijk om hiervoor de juiste opleiding te hebben. Ze heeft verschillende opleidingen bij NOVEX gevolgd en is toen ook lid geworden.

“Het is belangrijk om te weten waar je goed in bent en voor welke zaken je de expertise van andere professionals moet inroepen. Het fijne aan NOVEX vind ik dat je gemakkelijk in contact komt met collega’s die bijvoorbeeld weer meer afweten van de juridische of financiële zaken binnen ons vakgebied”, vertelt Rinette. Ook de bijscholingen die worden aangeboden, vindt zij erg fijn aan haar lidmaatschap.

“NOVEX is een organisatie die aan de buitenwereld toont dat de leden professionals zijn”, vertelt Rinette. “Ook de publieksinformatie over executeurs, levensexecuteurs en nalatenschapsafwikkeling op de website, social media en in (vak)bladen creëert meer bekendheid over ons vak. Mensen denken ten onrechte vaak dat uitsluitend de notaris hen kan helpen bij het afwikkelen van een nalatenschap. Dat is maar ten dele het geval. Door de informatie die NOVEX verspreidt, worden consumenten geïnformeerd en hopelijk meer bewust van het feit dat er meer mogelijkheden zijn dan een beroep doen op familie of naasten. Bijvoorbeeld dat een professionele (levens-)executeur hen kan helpen of zaken kan overnemen wanneer dat gewenst wordt.”

Wilt u in contact komen met Rinette? Bekijk haar profiel of bezoek haar website: www.rinettedejong.nl.