Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk hetzelfde doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Marion Hermans, (levens)executeur bij Stichting Nabestaandenzorg Amsterdam.

Mensen hebben meer kracht dan ze denken

Marion Hermans is geboren in het Limburgse Heuvelland en woont nu ruim 5,5 jaar in Amsterdam. Ze is meer dan 30 jaar werkzaam geweest in diverse organisatorische functies binnen de revalidatiezorg. Marion: “Daar zag ik hoe mensen van het ene op het andere moment hun autonomie volledig kwijtraakten door ziekte of ongeval. De kracht en het doorzettingsvermogen dat deze mensen lieten zien om hun zelfstandigheid te herwinnen, heeft mij altijd enorm gefascineerd. Het liet mij zien dat mensen vaak meer kracht hebben dan ze zelf denken.”

Dienstverlening van A tot Z

Deze ervaringen hebben Marion ertoe aangezet om mensen in kwetsbare situaties te ondersteunen. De zorg die Marion vanuit Stichting Nabestaandenzorg Amsterdam aanbiedt is dan ook gebaseerd op de behoeften van de cliënt die zij in haar jarenlange ervaring in de zorg goed heeft leren kennen. Het gaat hierbij om dienstverlening van A tot Z. “Dit betekent dat onze cliënt altijd maar één aanspreekpunt heeft voor al zijn of haar vragen, van financiën tot zorg en van praktische tot emotionele kwesties. Natuurlijk kunnen wij niet in alle vragen zelf voorzien. Daarom hebben we een netwerk waarin alle mogelijke disciplines zijn vertegenwoordigd. Gezamenlijk kunnen we onze cliënt optimale steun bieden.  Het ‘van het kastje naar de muur’ probleem kennen wij niet. Ons doel is onze cliënten te ondersteunen bij het maken van keuzes, zodat er rond een overlijden geen onnodige zorgen ontstaan en er aandacht kan zijn voor alle zaken die op dat moment belangrijk zijn.”

Veel vragen, moeilijke beslissingen

In Marions rol als (levens)executeur merkt ze dat mensen met veel vragen zitten. Wat kan ik regelen als mij iets overkomt? Hoe zorg ik dat mijn partner en kinderen goed achterblijven? Wie zorgt ervoor dat mijn nabestaanden niet ruziënd boven de kist staan? Wie maakt mijn huis leeg als ik het niet meer kan en wie zorgt voor mijn spullen?

Marion vindt het heel waardevol om als vertrouwenspersoon op te treden en de belangen van haar cliënt te behartigen. Dit vereist soms ook het nemen van moeilijke beslissingen. Zo noemt ze als voorbeeld: “Eén van mijn cliënten bleek na het overlijden van zijn echtgenote een kwetsbaar persoon te zijn. Hij kon het leven niet meer aan en ging mentaal en fysiek steeds verder achteruit. Op zeker moment was het zo ernstig dat ik me genoodzaakt voelde de crisisdienst in te schakelen. Hij werd opgenomen op de psychiatrische unit waar hij tot rust kon komen. Inmiddels gaat het beter en verblijft hij op de ouderenafdeling. We bereiden nu zijn ontslag voor zodat hij weer naar huis kan. Samen met het medisch team stellen we een zorgplan op waarin alle aspecten worden geregeld. We bekijken wat ervoor nodig is om hem thuis te laten wonen en hij naar een dagopvang kan. En wie we kunnen inschakelen om hem in zijn complexe rouw te ondersteunen. Daarnaast spelen meerdere erfeniskwesties die we aan het oplossen zijn.”

Tip: het is belangrijk om je zaken te regelen!

“Het is heel bijzonder om voor deze cliënt te mogen zorgen. Voor hem geeft het rust dat hij met al zijn vragen bij één persoon terecht kan. Wij zorgen dat het aangepakt of opgelost wordt. Dat is onze kracht! Dit toont het belang aan van het vastleggen en regelen van je wensen. Het regelen van je zaken bij leven wordt gelukkig door steeds meer mensen gezien als belangrijk. Wij als NOVEX leden dragen daar een steentje aan bij in onze rol als executeur en levensexecuteur.”

Over Marion en haar lidmaatschap bij NOVEX

Marion vindt de diversiteit in haar werkzaamheden het mooist. Zo is ze het ene moment met een cliënt in gesprek over financiën, het volgende moment zit ze met een medisch team aan tafel en vervolgens helpt ze een nabestaande de persoonlijke bezittingen van zijn geliefde uit te zoeken. Toen ik in contact kwam met NOVEX was ik meteen enthousiast. Deze organisatie staat voor kwaliteit en vertrouwen en dat is van groot belang in onze branche. Met veel plezier heb ik de leergangen ‘Executele en Vereffening’ en ‘Levensexecutele en Toezicht’ gevolgd. Hierdoor kan ik mijn cliënten nog beter ontzorgen. NOVEX organiseert interessante en leerzame bijeenkomsten waarbij je mooie contacten legt met collega’s in hetzelfde werkveld. Dat is een meerwaarde.”

Wilt u in contact komen met Marion? Bekijk haar profiel.