Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Marina Milenković, eigenaresse van AllesgeregeldNu. Marina komt oorspronkelijk uit voormalig Joegoslavië en gebruikt haar achtergrond nog dagelijks in haar werk.

En toen… een nieuw begin

Toen Marina’s partner in 2012 plotseling overleed, nam ze de taak van executeur op zich. Het afwikkelen van zijn nalatenschap bleek een complexe taak die veel tijd en energie kostte, omdat Marina niet wist hoe ze het moest aanpakken. “Het is emotioneel erg zwaar om je partner te verliezen. Ik heb de voogdij over zijn twee minderjarige kinderen aanvaard. Dat heeft een andere richting aan mijn leven gegeven”, vertelt Marina. “Ik bezocht lezingen, las boeken en investeerde in cursussen en opleidingen. Ik wilde de spelregels ontdekken van een zorgeloze planning en afwikkeling van nalatenschappen.” In 2016 heeft Marina besloten om anderen te helpen als nalatenschapsplanner (estate planner) en executeur. Dit om ergernissen na het overlijden te voorkomen. Ze richtte haar eigen bedrijf AllesgeregeldNu op en is zich daarnaast gaan specialiseren in het erfrecht in Servië.

Vertrouwenspersoon voor het leven

“Ik richt me voornamelijk op de ‘sandwichgeneratie’ die tussen de zorg voor hun ouders en opgroeiende kinderen zit. De meeste van mijn klanten zijn ouder dan 45. Zij willen het voor hun bejaarde ouders, maar ook voor hun partner en kinderen goed geregeld hebben. Ik ben hun adviseur en vertrouwenspersoon voor het leven.” Marina adviseert haar cliënten over het slim plannen van het familievermogen tijdens leven en na overlijden. Daarnaast ondersteunt ze bij het vastleggen van hun wensen bij de notaris. “Vooral de overdracht van hun familievermogen aan de volgende generatie speelt in mijn advisering een belangrijke rol. Een slim (levens)testament is daar het resultaat van. Mijn klanten begrijpen de financiële consequenties van eigen (juridisch) besluiten.” Op aanvraag treedt Marina ook op als gevolmachtigde of afwikkelingsexecuteur, maar dan alleen bij klanten met wie ze een langdurige vertrouwensrelatie heeft opgebouwd.

“Ik wil iets voor ze betekenen, nog meer dan ik al doe!”

Marina is ook werkzaam voor mensen uit de Balkan. “Ik heb me voorgenomen om meer voor deze gemeenschap te betekenen. Ik probeer ze op een duidelijke en verstaanbare manier uitleg te geven over de wetten en regels in Nederland en in Servië. Ik help ze vervolgens om hun wensen (in beide landen) goed vast te leggen om frustratie in de afwikkeling en internationale conflicten te voorkomen.” Om haar cliënten in Servië goed te kunnen helpen bij de afwikkeling van de nalatenschap, is Marina ook vaak in Servië. Ze werkt daar met een aantal lokale notarissen en advocaten die haar ondersteunen. “Zulke trajecten vragen veel energie, uithoudingsvermogen en een goede kennis van de taal en cultuur in de regio. Mijn achtergrond helpt hier enorm bij.”

Zelfredzaamheid is de toekomst

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid vindt Marina belangrijk. “Als mijn klanten ervoor kiezen om de afwikkeling van hun nalatenschap zelf te regelen bied ik mijn ‘doe-het-zelf’ producten aan.” Dit zijn twee templates en een stappenplan over de afwikkeling van de nalatenschap. Daarnaast biedt ze op haar website gratis e-books aan en deelt ze elke maand twee tot drie blogs met waardevolle tips om de erfenis slim te regelen.

“Mijn boek is een ode aan liefde en saamhorigheid”

“Erfenis en liefde hebben meer met elkaar gemeen dan je wellicht zou denken. Daarom heb ik een boek geschreven: ‘Wat laat ik na? – Alles wat je met je dierbaren moet regelen rondom je erfenis’. Het boek is een praktische, heldere en realistische handleiding voor iedereen. Met het boek wil ik graag meer bewustwording creëren rondom het thema ziekte en overlijden en het belang van het vastleggen van familiezaken. Mijn persoonlijke verhaal en verhalen uit praktijk maakt het verlies van dierbaren opeens heel reëel. Want als wij er niet meer zijn, moeten onze dierbaren het dan zelf uitzoeken?” Marina’s boek komt op Valentijnsdag uit.

“Ik weet niet alles, er is nog zoveel te leren”

“Bij NOVEX kan ik met collega (levens)executeurs van gedachten wisselen. Dit is ook een uitstekende manier om moeilijke ‘gevallen’ te bespreken en van elkaar te leren. Het volgen van cursussen draagt bij aan mijn verdere ontwikkeling en de intervisiebijeenkomsten helpen bij het vinden van passende oplossingen voor specifieke problemen. Valt een opdracht niet binnen mijn expertise? Dan schakel ik graag andere NOVEX-leden in”, vertelt Marina.

Wat wil ik je met dit artikel meegeven…

Marina: “Het verlies van mijn partner was een keerpunt in mijn leven. Voorheen was ik werkzaam als econoom en nu help ik mensen als nalatenschapsplanner en (levens)executeur. De opgedane kennis uit lezingen en cursussen over het afwikkelen van de nalatenschap heeft mij geholpen om voor mijn (stief)kinderen alles goed te regelen. Mijn testament en een ‘draaiboek’ voor de afwikkeling heb ik gereed, voor het geval mij iets overkomt. Nu al, zodat mijn nabestaanden geen stress en zorgen ervaren.”

Vanaf 14 februari is haar kant-en-klaar plan in een boekvorm beschikbaar voor een breder publiek. “Hiermee wil ik dat mensen het belang van (levens)testament gaan inzien, zodat al hun familiezaken goed geregeld zijn en hun familievermogen beschermd wordt. Voordat het te laat is. Wil jij dat ook? Dan is dit boek iets wat je voor geen goud zou willen missen.”

Over Marina

Marina is afkomstig uit voormalige Joegoslavië, maar woont al bijna 29 jaar in Nederland. Ze is econoom en heeft ruim 22 jaar gewerkt in de juridische en financiële dienstverlening en heeft haar loondienst afgesloten als Financieel Economische Adviseur bij de Raad van State. In 2007 is ze haar eigen onderneming gestart, waarbij ze Nederlandse MKB bedrijven hielp om succesvol zaken te doen in ontwikkelingslanden.

Wilt u in contact komen met Marina? Bekijk haar profiel of ga naar haar website www.alles-geregeld.nu.