Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Gera Janssen. Gera begon haar carrière als financieel adviseur en belandde later in de verzekeringswereld. Ze nam een verzekeringskantoor over, dat tegenwoordig een onafhankelijk financieel adviesbureau is, genaamd ‘Vannu’ met aandacht voor overlijden en de afwikkeling van nalatenschappen.

Allesomvattend financieel advies

Gera omschrijft haar werk als allesomvattend: “Alles zit erin: emotie, juridisch, sociaal en maatschappelijk. Er komt veel samen waar je op een goede manier structuur aan moet geven, samen met de erflater.” Omdat het werk allesomvattend is, integreert Gera verschillende aspecten van financieel advies: “Ik zie het als geheel. Vroeger werd alleen een overlijdensverzekering afgesloten, maar er zit natuurlijk veel meer omheen. Denk bijvoorbeeld aan inkomen na overlijden en het pensioen. Het zou een automatisme moeten zijn om te kijken of alles goed geregeld is als je overlijdt, zodat het niet meer zo zwaar is. Ik neem dit daarom ook altijd mee bij hypotheekadvies.”

Geen verrassingen achteraf

Gera is vooral bezig aan ‘de voorkant’, namelijk het vooraf vastleggen wat er gebeurt als iemand overlijdt, in plaats van dat dit na overlijden pas ter sprake komt. “Denk aan mensen die in een samengesteld gezin leven en een eerder huwelijk hadden en de partner is overleden, waarbij bijvoorbeeld kindsdelen opeisbaar zijn, erfbelasting die betaald moet worden en andere verplichtingen die eraan hangen. Dat wil ik op voorhand inzichtelijk maken, zodat mensen daarvan op de hoogte zijn. Al doe je er niks mee, dan is het na overlijden niet ineens een verrassing die als konijn uit de hoge hoed naar boven komt.”

Verantwoordelikheid voor de nalatenschap

Gera benadrukt ook het belang van verantwoordelijkheid nemen voor je nalatenschap. “Ik vind dat we verantwoordelijk zijn hoe we de zaken nalaten als we er zelf niet meer zijn. Zorg dat zaken geregeld zijn als je er niet meer bent, zodat je mensen niet met vraagtekens achterlaat.” Ze ziet dat mensen hier steeds jonger mee bezig zijn. “Bijvoorbeeld als mensen een gezin krijgen of gaan scheiden. Het wordt steeds belangrijker om een financieel rustig leven te hebben. Mensen willen het gewoon goed geregeld hebben, zodat ze hun kinderen of nabestaanden er niet mee opzadelen.”

Lidmaatschap bij NOVEX

Gera heeft bij NOVEX de leergang executele gevolgd. Ze benadrukt dat het lidmaatschap méér is dan alleen een borging van kennis. “Tijdens intervisie delen we in vertrouwde kring casussen en uitdagingen. Je krijgt handvatten zodat je verder kunt als je in een zaak niet precies weet wat je er mee moet doen. Want alles is niet zo recht toe recht aan als dat we soms weleens denken.” Dit benadrukt het belang van continue ontwikkeling en samenwerking binnen het vakgebied.

Tip: “Vraag tijdig hulp van een vakkundig professional”

Tot slot wil Gera nog als tip meegeven om de ingewikkelde zaken aan een professional over te laten. “Ik zie vaak dat mensen doe-het-zelven en dat dit de verkeerde kant op gaat. Als het een kleine nalatenschap is, kan het wel. Maar zeker als er meerdere erfgenamen zijn of veel vermogen, zorg dan dat daar ook vakkundige professionals bij aangesloten worden. Je kunt dan nog steeds dingen zelf doen, maar dan heb je een regisseur op het dossier of om bij te sturen waar nodig.”

Wilt u in contact komen met Gera? Bezoek de profielpagina van Gera.