Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Mireille de Waij, eigenaresse van MDW Notareas & Estateplanning.

Drie sterren executeur

Mireille werkt enkel als drie sterren executeur, de executeur-afwikkelingsbewindvoerder. “Wanneer cliënten mij willen benoemen tot executeur, doe ik dat alleen wanneer ik drie sterren krijg. Ik vind het belangrijk om de nalatenschap volledig te kunnen afwikkelen. Ook wanneer de verdeling van de nalatenschap bemoeilijkt wordt doordat erfgenamen andere wensen hebben”, vertelt Mireille.

Juridisch én fiscaal correct en waterdicht

Mireille: “Ik adviseer mensen voornamelijk tijdens het opstellen van een testament. Ik vind het belangrijk dat het testament fiscaal gezien optimaal in elkaar zit en dat het juridisch waterdicht is. Ik ben als notaris praktisch ingesteld. Dat houdt in dat ik samen met de erfgenamen overleg wat zij zelf willen en kunnen doen en welke taken ik voor hun ga uitvoeren.”

“Aan een nalatenschap gaat altijd een hele familiegeschiedenis vooraf”, vertelt Mireille. “Daar kan ik niets meer aan veranderen of oplossen. Wel kan ik de nalatenschap juridisch correct afwikkelen. Dat is mijn specialiteit. Ook wanneer de erfgenamen het er niet mee eens zijn. De wensen in het testament zijn altijd leidend.”

“Tijdens het afwikkelen van nalatenschappen maak je veel mee”

Mireille: “Naast dat ik mensen help bij het opstellen van het testament wikkel ik ook veel nalatenschappen af als executeur. Doordat het vaak moeilijke boedels zijn, maak ik veel mee. Van medewerking tot bedreigingen. Ook zijn er veel tuchtzaken. Een tuchtzaak wordt meestal aangespannen wanneer de erfgenamen het niet eens zijn met de afwikkeling. Omdat het tuchtrecht voor notarissen laagdrempelig is, maken veel mensen hier gebruik van. Gelukkig kan ik zeggen dat er bij mij nog nooit één is toegewezen.”

Tip van Mireille: Maak op tijd een testament en benoem een executeur-afwikkelingsbewindvoerder

“Ik wil iedereen adviseren om een testament te maken en daarin een executeur-afwikkelingsbewindvoerder te benoemen. Als de kinderen goed met elkaar overweg kunnen, adviseer ik om hen samen te benoemen. Als de kinderen op hetzelfde niveau staan, is de kans op een goede afwikkeling vele malen groter dan wanneer één kind benoemd is”, vertelt Mireille.

“Wanneer de kinderen niet met elkaar overweg kunnen, adviseer ik om een derde partij, zoals een professional, te benoemen tot executeur-afwikkelingsbewindvoerder. Alleen dan is het zeker dat de nalatenschap goed en eerlijk wordt afgewikkeld.

Heeft u geen kinderen? Benoem dan altijd een executeur-afwikkelingsbewindvoerder. In mijn vak is namelijk de kreet ’Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ helaas niet van toepassing.”

Over Mireille en haar lidmaatschap bij NOVEX

Mireille is notaris in Arnhem met een all women’s office, gespecialiseerd in familierecht dat zich voornamelijk richt op het afwikkelen van (complexe) nalatenschappen. Ze heeft Nederlands en Notarieel recht in Nijmegen gestudeerd en heeft 12 jaar als estate planner bij de ABN AMRO bank gewerkt. Sinds 2007 is ze werkzaam in het notariaat. Hier werkte ze als kandidaat-notaris in een maatschap, waar ze in 2015 is uitgestapt. In 2016 is ze haar eigen notariskantoor begonnen, genaamd MDW Notareas & Estateplanning. Mireille vindt dat een nalatenschap zorgvuldig moet worden afgewikkeld. “Daarbij is fiscaal een aparte tak van sport om goed advies te geven en ook fiscaal correct af te wikkelen”, vertelt ze.

Mireille is lid van NOVEX omdat ze het belangrijk vindt dat mensen zich tot een organisatie kunnen richten waarbij alleen professionals zijn aangesloten. “Alle NOVEX-leden weten hoe de afwikkeling van een nalatenschap goed moet gebeuren.”

Daarnaast kent NOVEX ook gecertificeerde NOVEX-leden. De certificering vindt plaats door een onafhankelijke stichting (Stichting Certificering Executeurs) op basis van kennis, kunde en ervaring. En vindt er periodiek toetsing plaats (eens in de drie jaar). Op die manier weet u zeker dat u een deskundige executeur benoemt.

Wilt u in contact komen met Mireille? Bekijk haar profiel.