Het werk van een executeur of vereffenaar is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Bernadette Kortmann, eigenaar van Kortmann Financiële Analyse en Planning.

Onafhankelijk financieel planner

Bernadette Kortmann startte haar loopbaan in de financiële wereld, waar ze kennis maakte met het vak van financieel planner. Sinds 2012 werkt zij als zelfstandig en onafhankelijk financieel planner. Bernadette heeft ruime ervaring op het gebied van pensioenen, verzekeren, hypotheken, sparen, beleggen, huwelijksvermogens- en erfrecht. Haar onafhankelijkheid onderscheidt haar van andere financieel planners: “Ik heb geen enkele binding met aanbieders van financiële producten, dus ik adviseer wat het beste is voor mijn cliënt.”

Werkzaamheden als financieel planner

Als gecertificeerd financieel planner werkt Bernadette aan een integraal financieel plan voor particulieren, zelfstandig ondernemers en directeur-grootaandeelhouders. “Hoe u er ook voor staat, uw financiële situatie kan vaak beter en slimmer. Met het verkregen inzicht neemt de cliënt onderbouwd beslissingen voor de toekomst. Het gaat over pensioen, overlijden, arbeidsongeschiktheid, vermogensoverdracht en (levens)testament. Mijn doel is om een plan te maken in begrijpelijke taal met actiepunten, zodat cliënten concreet weten wat ze moeten doen. Ik ben pas tevreden als de cliënt blij is met mijn advies.”

Uitbreiding naar executele

Door de uitgebreide dienstverlening bouwt Bernadette een vertrouwensband op met cliënten. Deze vertrouwensband is zó sterk, dat cliënten ook vragen of zij hun executeur wil zijn. “Ik vind het een compliment dat ik het vertrouwen krijg om dat te regelen. Aangezien executele een vakgebied is dat bij mijn dienstverlening past, heb ik in 2021 de leergangen executele en levensexecutele gevolgd. De werkzaamheden als executeur zijn ontstaan als een verlengstuk van mijn bestaande werkzaamheden, maar ik zie het nu ook als losse dienst die ik verleen. Het is mooi om te zien dat mensen mij dan ook vaak via mond-tot-mond reclame als executeur weten te vinden.”

Mensenwerk

Het leukste aan de werkzaamheden vindt Bernadette dat ze met mensen bezig is. “Uiteindelijk gaat het erom dat je iemand begrijpt en weet wat de wensen van een cliënt zijn. Ik ben empathisch en inlevend, waardoor ik vertrouwen van mensen krijg. Daarnaast ben je praktisch, juridisch, fiscaal en administratief aan het werk. Die variatie aan werkzaamheden spreekt mij aan, maar het blijft mensenwerk. Ik zorg ervoor dat ik écht verbinding houd met mensen. Communicatie is denk ik het belangrijkste van het hele vak.”

Lidmaatschap NOVEX

Na het volgen van de leergang executele is Bernadette lid geworden van NOVEX. “Het is een organisatie met kennis en kunde. NOVEX heeft een naam in de markt en dat merk ik. Zo kwam ik laatst bij een notaris die ik niet kende. Toen ik zei dat ik lid was van NOVEX, gingen er gelijk deuren open. Dat is heel fijn! Daarnaast kan ik met de intervisiegroepen bij NOVEX mijn kennis verbreden en verdiepen. En kennis delen is vermenigvuldigen: daar wordt iedereen alleen maar sterker van!”

Bestuur NOVEX

Bernadette is benaderd als nieuw bestuurslid bij NOVEX. “Bij een bestuur wil je een gemêleerd gezelschap hebben. Ik denk dat mijn achtergrond als financieel planner van toegevoegde waarde is. De werkzaamheden van een financieel planner en executeur zijn complementair aan elkaar. Op deze manier kunnen beide vakgebieden elkaar versterken.”

Tip van Bernadette

“In zijn algemeenheid: overzicht geeft inzicht. Begin dus tijdig na te denken wat betreft financiële planning en hoe je dingen geregeld wilt hebben als je er niet meer bent.”

Wilt u in contact komen met Bernadette? Bezoek de profielpagina van Bernadette.