Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Onze leden zijn afkomstig uit diverse disciplines en hebben één gezamenlijk doel: u ontzorgen. In deze rubriek laten wij onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Marieke Scheepstra, toegevoegd notaris bij Lambeck Harms Notarissen in Groningen.

“Alle lagen van de samenleving”

Marieke is naast notaris werkzaam als executeur. “Bij het afwikkelen van nalatenschappen kom je van alles tegen. Zo hebben we eens een nalatenschap afgewikkeld waarbij we tot onze enkels in de lege bierblikjes stonden in de woonkamer van de overledene. Maar het komt ook voor dat de erflater kunst bezat die via Sotheby’s is verkocht. Die diversiteit maakt het werk zo leuk”, vertelt Marieke.

“Ik realiseer me goed dat ik als notaris in beeld kom op een bijzonder moment in het leven van mensen. Soms zoekt iemand kort voor het overlijden contact, als hij of zij een testament wil maken. Maar het gebeurt ook dat ik vlak na het overlijden actief word omdat ik (als executeur) de uitvaart moet regelen.”

Onenigheid voorkomen

Het overlijden van een familielid of vriend is ingrijpend in het leven van de nabestaanden. Terwijl zij middenin hun rouwproces zitten, moeten zij ook de nalatenschap verdelen. Dit kan soms leiden tot onenigheid. Marieke: “Ik vind het fijn en belangrijk om mensen zodanig van dienst te zijn, dat ze zich niet druk hoeven te maken over de praktische en/of juridische kwesties rondom de erfenis. Door de kaders voor de afwikkeling van een nalatenschap duidelijk te maken, als het ware de spelregels te bepalen, kan ik ontzorgen. Immers, wanneer iedereen dezelfde spelregels hanteert, kan onenigheid voorkomen worden.”

Expertise voor een goede afwikkeling van de erfenis

Een goede executeur hoeft echt niet altijd een notaris of een andere professional te zijn. Het kan ook een vriend of familielid zijn. Maar een professional inschakelen kan de zaken wel vereenvoudigen.

“Het is goed om je te realiseren dat het afwikkelen van een erfenis veel tijd kost en in veel gevallen expertise vraagt op meerdere gebieden. Het kan juridisch, maar ook financieel en belastingtechnisch lastige materie zijn. Benoem dus iemand die ‘niet bang is voor cijfers’ en zijn of haar mannetje staat. Soms ben je een betere executeur als je niet alle stappen in de afwikkeling van een nalatenschap zelf doet, maar juist dingen uitbesteedt aan een professional. Een professionele executeur weet welke obstakels je kunt tegenkomen tijdens de afwikkeling van een nalatenschap en kan daarop vooruitlopen. En als ik het als professional niet weet, kan ik gebruik maken van mijn netwerk om daar raad te vragen”, aldus Marieke.

Over Marieke en haar lidmaatschap bij Novex

Marieke Scheepstra is sinds 2006 werkzaam in het notariaat. Eerst als kandidaat-notaris en sinds 2019 als toegevoegd notaris bij Lambeck Harms Notarissen in Groningen. Een toegevoegd notaris is (kort gezegd) een notaris in loondienst.

Het gebeurt regelmatig dat een notaris in een testament tot executeur wordt benoemd. Ook gebeurt het vaak dat de erfgenamen de notaris vragen om een nalatenschap (verder) af te wikkelen. Marieke is werkzaam op de afdeling familierecht en houdt zich dagelijks bezig met de afwikkeling van nalatenschappen.

Marieke is lid geworden van de NOVEX, omdat ze graag leert van de ervaringen van anderen. “Door ervaringen en kennis uit te wisselen helpen we elkaar en houden we elkaar scherp. Hierdoor worden we allemaal nog beter in ons vak. Samen staan we sterker.”

Wilt u in contact komen met Marieke? Bekijk haar profiel.