Het werk van een executeur of vereffenaar is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Henk Bukkems, eigenaar van Rechtspraktijk Henk Bukkems.

Van notariskantoor naar onafhankelijke juridische adviespraktijk

Na ruim dertig jaar werkzaam te zijn geweest in een algemene praktijk op een notariskantoor, is Henk in 2008 gestart met een onafhankelijke juridische adviespraktijk, genaamd Rechtspraktijk Henk Bukkems. “Ik houd me bezig met alles wat met erfrecht te maken heeft. Dit doe ik in de meest ruime zin, inclusief alle fiscale aspecten, erf- en schenkbelasting. Dit was het vakgebied binnen het notariaat waarin ik me altijd heb gespecialiseerd en wat me ook altijd het meeste aansprak.”

Interesse executeurswerkzaamheden

De interesse die Henk heeft voor de executeurswerkzaamheden begon al in de tijd dat hij werkzaam was in het notariskantoor. “Vanaf 1982 heb ik me op het notariskantoor waar ik werkte bezig gehouden met het afwikkelen van nalatenschappen. Het verbaasde me dat dingen vaak heel slecht geregeld waren en dat als gevolg daarvan de afwikkeling van de nalatenschap helemaal vastliep. Dit was vaak met alle vervelende gevolgen van dien, waarbij familieverhoudingen blijvend werden verstoord. Dit zou allemaal niet nodig zijn geweest als de overledene van tevoren alles goed geregeld had, bijvoorbeeld door een testament te maken en met name ook de juiste mensen had aangewezen om zaken te regelen. De problemen ontstonden namelijk vaak omdat bij de afwikkeling niet de juiste deskundigen betrokken werden. Daarom vond ik het belangrijk om me te verdiepen in het strak en met respect afwikkelen van nalatenschappen. Daar ben ik me dan ook op gaan toeleggen. Eerst in het notariaat, maar later ook buiten het notariaat.”

Docent & auteur

Naast zijn werkzaamheden in zijn eigen praktijk, is Henk ook werkzaam als docent en auteur op het gebied van erfrecht en familievermogensrecht. “Ik geef sinds 2002 les aan de beroepsopleiding voor het notariaat. Daarnaast spreek ik regelmatig als gastdocent voor verschillende niet-notariële instellingen. Als docent vind ik het heel belangrijk om voorbeelden uit de dagelijkse praktijk te laten zien waar de knelpunten bij de afwikkeling zitten en hoe je hier praktisch mee om kunt gaan.”

Bijzondere case met lange geschiedenis

Tijdens het werk als executeur komen veel bijzondere opdrachten voorbij. Henk vertelt over één van zijn meest bijzondere opdrachten als executeur: “De overledene had een specifieke wens. Ze wilde dat de verzetsonderscheidingen van haar broer, die zij in bezit had, na haar overlijden tentoongesteld zouden worden. Haar broer was als verzetsstrijder tijdens de oorlog door de Duitse bezetters om het leven gebracht. Het was haar grote wens om op die manier de herinnering aan haar broer levend te houden.” Henk vervolgt: “Er zijn natuurlijk meer bijzondere zaken, maar ik vind niet dat zaken per se bijzonder hoeven te zijn. Wanneer ik het gevoel heb dat ik een nalatenschap, ondanks alle knelpunten, precies zo heb afgewikkeld zoals de overledene het gewild zou hebben, dan haal ik als executeur de meeste voldoening uit mijn werk.”

Executeur voor meerdere generaties

Henk heeft inmiddels meer dan veertig jaar ervaring met het afwikkelen van nalatenschappen. “Het mooiste compliment dat ik  gekregen heb, is dat mensen mij vragen om als professioneel executeur op te treden, omdat ik al lang geleden de nalatenschap van hun ouders heb afgewikkeld. Ik ben natuurlijk al lang in het vak bezig en dan blijft het toch hangen. Dat waardeer ik enorm.”

NOVEX-lid

Henk is al vanaf het begin in 2010 gecertificeerd NOVEX-lid. “Ik vind het heel belangrijk dat het executeurschap wordt gezien als een echt vak en dat dit moet worden uitgevoerd door vakbekwame mensen. NOVEX speelt daar een grote rol in, door het bevorderen en bewaken van die vakbekwaamheid. Daarnaast biedt NOVEX een platform om opgedane kennis te delen met vakgenoten. Om dit mede uit te dragen heb ik 6 jaar in het SCE-bestuur gezeten.”

Benoemen van een deskundige

Henk sluit af met het belang van het regelen van zaken voor uzelf of voor dierbaren. “Het is heel goed om mensen te laten benoemen die u daarin bij kunnen staan of die uw naasten daarin bij kunnen staan. Het vooral belangrijk dat het mensen zijn die deskundig zijn maar ook die bij die moeilijke momenten het juridische van het emotionele kunnen scheiden. Een deskundige kan de afwikkeling sturen en voorkomen dat na een overlijden de verkeerde keuzes gemaakt worden en zaken helemaal vastlopen. De bewustwording om hierover na te denken is super belangrijk.”

Wilt u in contact komen met Henk? Bezoek de profielpagina van Henk.