Het werk van een levensexecuteur en executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in onze nieuwe rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: José Appels, (levens)executeur bij De nalatenschapsmakelaar.

Ontzorgen tijdens verdriet

José wordt vaak gevraagd om executeur of gevolmachtigde te zijn. Dat maakt haar werk afwisselend. “Het varieert enorm waarmee je mensen kan helpen. Zo kan het zijn dat familieleden ver weg wonen van het ouderlijk huis of dat zij geen contact met elkaar hebben”, vertelt José. Zij helpt de nabestaanden dan bij het informeren en soms ook het uitvoeren van de taken als executeur: “Ik ben er om de nabestaanden te ontzorgen in een verdrietige periode”.

“Bij nalatenschappen komen veel emoties vrij. Hierdoor kunnen mensen anders reageren dan zij normaal gesproken zouden doen. Ik merk dan ook tijdens mijn werk dat goede relaties onder spanning komen te staan”, vertelt José. Haar ervaring als mediator komt dan ook goed van pas.

Benoeming tot executeur of levensexecuteur is de kers op de taart

Naast haar werk als nalatenschapsmakelaar is José ook levensexecuteur. “Bij veel ouderen die geen kinderen hebben zie ik dat ze niet goed weten wat ze moeten doen” vertelt ze. “Daarom willen ze graag alles goed geregeld hebben, zeker als ze zien dat mensen in hun omgeving overlijden. Wanneer ik mijn cliënten help bij het opstellen van hun testament, komt er veel persoonlijke informatie op tafel. Wanneer mensen er dan ook nog voor kiezen om mij als levensexecuteur en/of executeur aan te wijzen, is dat de kers op de taart. Het is heel bijzonder dat mensen zoveel vertrouwen in je hebben en dat je hen het gevoel kan geven dat alles goed komt”.

(Levens)testament is niet alleen voor ouderen

De meeste van haar klanten zijn zestigplussers. José probeert ook de jongere doelgroep alert te maken op het belang van een testament en levenstestament. “Wanneer iemand gaat trouwen of kinderen heeft wordt de nalatenschap al een stuk gecompliceerder. Daarnaast zien we tegenwoordig ook steeds meer samengestelde gezinnen. Het is daarom belangrijk om alle zaken goed vast te leggen voor als één van de ouders komt te overlijden”, vertelt José.

Tip van José: Leg bij grote veranderingen in je leven deze wijzigingen direct vast in een (levens)testament!

José: “Ik wil mensen adviseren om indien zij grote levensgebeurtenissen doormaken in hun leven, dit vast te leggen in hun (levens)testament. Wanneer iemand (onverwachts) overlijdt of wilsonbekwaam wordt en er staat niet op papier wat deze persoon graag had gewild, dan kunnen nabestaanden naast hun verdriet ook teleurgesteld zijn in hun verwachtingen. Beter is het om dit te voorkomen door je (levens) testament up to date te houden.”

José merkt dat mensen het vaak niet realiseren, maar wanneer iemand komt te overlijden geeft het enorm veel rust wanneer de zaken goed geregeld zijn. Bij verdrietige gebeurtenissen ziet ze dat cliënten vaak al snel doorgaan met het leven van alledag en dat het testament niet wordt aangepast. Met haar cliënten neemt ze daarom elk jaar contact op om te controleren welke veranderingen er zijn geweest en of al hun wensen nog aansluiten bij wat zij in het (levens)testament geregeld hebben.

Over José en haar lidmaatschap bij NOVEX

José heeft een achtergrond in de financiële sector en bij de Thuiszorg. Dit zorgt voor een mooie basis voor haar werk als nalatenschapsmakelaar en mediator. Door haar werkervaring kan ze goed de vertaalslag leggen tussen de zakelijke en de persoonlijke kant bij een nalatenschap.

In 2017 is José gestart als erkend nalatenschapsmakelaar. José is aangesloten bij De Nalatenschapsmakelaar, een landelijke vereniging met nalatenschapsmakelaars verspreid door heel Nederland. Naast haar werk als Nalatenschapsmakelaar is José gemeenteraadslid in Tilburg voor het sociale domein. En is zij voorzitter bij Stichting Mentorschap Noordoost Brabant.

Via een collega van De Nalatenschapsmakelaar is José in contact gekomen met NOVEX. “Wanneer je dit werk doet is het belangrijk dat je de kennis en kunde in huis hebt. Via NOVEX heb ik verschillende trainingen gevolgd om mijn kennis te verbreden. Daarnaast kan ik bij NOVEX de benodigde studiepunten behalen die nodig zijn om mijn vak uit te voeren”.

Jose: “NOVEX is een fijne organisatie doordat de organisatie niet zo massaal is. Ook is NOVEX  makkelijk te bereiken en is er vaak één op één contact. Daarnaast vind ik het erg fijn dat NOVEX actief is op social media. Dit is een belangrijk medium om mensen te informeren over de toegevoegde waarde van ons beroep en alles wat er komt kijken bij de opmaak van een testament en nalatenschap.”

Wilt u in contact komen met José? Bekijk haar profiel.