Al onze leden hebben één doel: u ontzorgen. In deze rubriek laten wij onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Jan Diederen, executeur, levensexecuteur en toezichthouder.

“Van begin tot eind’’

“Ik vind het belangrijk dat mensen van begin tot eind begeleid worden. Wanneer cliënten bij mij komen, maken we een afspraak waarin we eerst kijken naar de huidige situatie en de wensen die zij willen vastleggen. Als dat duidelijk is, plan ik de eerste afspraak in samen met de klant bij de notaris. De notaris stelt een concept akte op en deze bespreek ik met de cliënt. Wanneer alle informatie klopt, gaan we samen naar de notaris om het de aktes definitief te ondertekenen.”

“Bij collega’s zie ik vaak dat zij niet het hele traject doorlopen. Juist bij het opmaken en ondertekenen van een testament moeten mensen ervan bewust zijn wat er in de akte staat. En dit ook volledig begrijpen. Daar help ik mijn cliënten bij.”

Daarna neemt Jan om de drie tot vijf jaar contact op met de cliënt om het (levens)testament door te nemen. “Klopt alles nog en denkt de cliënt nog hetzelfde over bepaalde zaken? Ook kunnen er wetswijzigingen zijn geweest waardoor het (levens)testament moet worden aangepast.”

Alle erfgenamen evenveel inspraak

“Om onenigheden tussen erfgenamen te voorkomen is het verstandig dat de erfgenamen gezamenlijk als gevolmachtigde aangewezen worden. Wanneer de kinderen er niet samen uitkomen, geef ik als toezichthouder bindend advies. Ik kan objectief naar het probleem kijken zonder emotioneel betrokken te zijn.”

Op abonnementsbasis

Jan wil graag dat zijn service voor iedereen toegankelijk is, daarom werkt hij op abonnementsbasis. “Met een abonnement betaal je ieder jaar een vast bedrag en krijg je niet gelijk alle uren in rekening gebracht. Met het abonnement is het voor de meeste mensen beter betaalbaar, ook is er een uur tarief mogelijk. Er zijn dan wel altijd kosten aan verbonden om het abonnement te beëindigen.”

Digitale nalatenschapsplanner

“Ik werk met een digitale nalatenschapsplanner, waarin nabestaanden online kunnen inzien en volgen hoe de nalatenschap verloopt en zien waar ik mee bezig ben.”

“Ik wordt als driesterren executeur aangewezen in de testamenten, dan heb ik een ruime bevoegdheid. Dit betekent bijvoorbeeld dat wanneer een huis verkocht moet worden, ik bepaal wanneer en voor welke prijs het huis verkocht wordt. Hierdoor loopt het proces weinig vertraging op en zijn er minder kosten. Ook voorkomt het familieruzies en erg lange nalatenschappen. Aan het eind wordt er in de afhandeling besproken waarom ik bepaalde keuzes hebt gemaakt.”

“Ik help ook bij zaken rondom de uitvaart”

Ook bij het regelen van de uitvaart helpt Jan de nabestaanden. “Mensen vinden het fijn om iemand naast zich te hebben die ervaring heeft en de zaken voor hen regelt. Zo kunnen zij zich richten op het verdriet.”

Benoeming buiten de familie

“Iedereen moet weten dat er mensen zijn die hen kunnen helpen bij het opmaken van een volmacht en een akte. Daarbij is het van belang dat je altijd de juiste begeleiding krijgt. Je voorkomt lange discussies en ruzies binnen de familie.”

Lidmaatschap bij NOVEX

“Het platform dat NOVEX mij biedt is zeer waardevol. Het biedt mij de mogelijkheid om collega’s te spreken en om advies te vragen. Door met vakgenoten te communiceren kun je andere inzichten krijgen.” De heer Diederen waardeert het cursusaanbod met gespecialiseerde docenten uit de wetenschap. “Ik vind het leerzaam om regelmatig lezingen en cursussen te volgen. Hierdoor blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ik doe dit werk nu al 10 jaar en er zijn enorm veel veranderingen geweest in de wetgeving en branche.”

Over Jan

Jan is gepensioneerd, maar heeft veel liefde voor het vak. Na zijn werk bij Phillips is hij als zelfstandige begonnen in de verzekering- en hypotheekbranche. Hier zag hij dat jonge mensen moeite hadden met zaken rondom het kopen van een huis. “Collega’s namen weinig tijd voor het bespreken van testamenten en volmachten. Ik neem de tijd voor de uitleg en de opstelling. Nu help ik samen met mijn dochter mensen met het opstellen van hun (levens)testament en elk stap die daarna volgt tot de afwikkeling van de nalatenschap.” Jan geeft aan dat het bieden van continuïteit belangrijk is. “Mocht er iets met mij gebeuren dan kan mijn dochter het van mij overnemen.”

Wilt u in contact komen met Jan? Bezoek zijn profielpagina hier.