NOVEX, Nederlandse Organisatie voor Executeurs

NOVEX is een vereniging met leden die betrokken zijn bij het afwikkelen van nalatenschappen en als levensexecuteur. De vereniging biedt een platform voor het delen van kennis en ervaring. Daarnaast biedt NOVEX diverse opleidingsmogelijkheden. Dit met als doel om de kwaliteit te bevorderen van de individuele leden en de afwikkeling van nalatenschappen in het algemeen. NOVEX is daarom ook vaak gesprekspartner bij professionele aangelegenheden.

NOVEX is in 2008 opgericht. Het eerste bestuur bestond uit de volgende personen: Wilbert Rooswinkel, voorzitter, Oscar Balkenende, secretaris, Juliëtte Nijenhuis-Wildervanck, penningmeester, Bernard Schols, Jan van Ewijk, Mildred van Dijk en Tea Mellema-Kranenburg. In 2010 heeft Hans Stubbé de voorzittersrol overgenomen. In de eerste jaren is hard gewerkt om het belang te benadrukken van de rol van de professionele executeur bij de afwikkeling van nalatenschappen. Zo werd in 2009 de Stichting Certificering Executeurs opgericht om professionele executeurs te certificeren om de kwaliteit van de betreffende beroepsbeoefenaar te waarborgen. In ruim 15 jaar is NOVEX uitgegroeid tot een volwassen vereniging van professionals die vanuit verschillende invalshoeken betrokken zijn bij de afwikkeling van nalatenschappen. Ook biedt NOVEX plek aan de professional die als levensexecuteur zijn of haar diensten aanbiedt.

NOVEX leden hebben allemaal een leergang gevolgd. Tijdens de leergang geven topdocenten van Nederlandse universiteiten en andere deskundigen inzicht in alle bij de afwikkeling van een complexe nalatenschap te zetten stappen. Dit gebaseerd op actuele wetgeving, rechtspraak en praktijkervaring. Bovendien worden de verplichte permanente scholing alsook de intervisie door de leden gebruikt om continue te blijven leren en verbeteren.

NOVEX leden verschillen ook van elkaar. Ieder heeft zijn eigen achtergrond en expertise en biedt hierop aansluitend zelfstandig of in loondienstverband dienstverlening aan rondom de afwikkeling van nalatenschappen en/of levensexecutele. Bijvoorbeeld als notaris, in dienst van een bank, als advocaat, als zelfstandig adviseur of als goed doel. Leden van NOVEX die frequent nalatenschappen afwikkelen, kunnen zich certificeren. NOVEX-leden vallen onder een klachtenregeling.

Gecertificeerde NOVEX-leden werken volgens een protocol en volgen meer uren aan verplichte permanente scholing dan niet gecertificeerde NOVEX-leden.

Bij de afwikkeling van nalatenschappen kan een NOVEX-lid betrokken worden als executeur, maar ook ingeschakeld worden als vereffenaar. Een executeur wordt benoemd in een testament, of in bepaalde gevallen aangewezen door de kantonrechter als een ander komt te ontbreken of wordt vervangen. Een vereffenaar is van rechtswege vereffenaar of wordt door de rechtbank benoemd en volgt bij de afwikkeling een in de wet vastgelegde procedure vergelijkbaar met een afwikkeling van een faillissement.

Ook kan een NOVEX-lid al voor een overlijden van dienst zijn. Om een toekomstige nalatenschap voor te bereiden, maar ook om als vertegenwoordiger op te treden. In een situatie bij wilsonbekwaamheid of na een ongeval is het namelijk van belang dat (financiële) zaken doorgaan en er allerlei andere zaken rondom vermogen en de zorg worden geregeld. In een levenstestament kan een NOVEX-lid worden benoemd tot levensexecuteur. Deze kan met een notariële volmacht iemand dan vertegenwoordigen. Ook kan een NOVEX-lid toezichthouder worden, om het gebruik van de volmacht door de levensexecuteur te controleren en de levensexecuteur bij te staan bij bepaalde beslissingen, bijvoorbeeld over het vermogen.