Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? En hoe kunnen zij u helpen? Deze keer: Petra Kortlever-Rijm, werkzaam bij Van de Hammen Notarissen te Zuidplas.

Onafhankelijke begeleiding

Petra: “Ik ben het werk als executeur gaan doen, omdat ik bij veel families merkte dat zij de behoefte hadden aan iemand die kennis heeft van de zaken die bij de nalatenschap komen kijken. Zij vinden het prettig als iemand hen daarin kan begeleiden en die daar ook als onafhankelijk persoon in staat. En in de regio staan wij bekend als partij die mensen daarbij kan helpen.”

Een helder verhaal

Wanneer Petra wordt benoemd als executeur, begint zij allereerst met een inventarisatie. Daarbij kijkt ze naar welke taken er zijn. Door transparantie en goede communicatie met de erfgenamen schetst Petra een helder verhaal. Hierin maakt zij ook duidelijk wat de verwachtingen zijn.

“Ik bied graag rust aan nabestaanden”

Het mooiste aan haar werk vindt Petra dat zij rust kan bieden. “Na een overlijden komen mensen vaak in een hectische periode terecht, waarin ze niet goed weten wat ze moeten doen en hoe ze dat moeten doen. Door als executeur of als boedelgevolmachtigde op te treden bied je mensen rust. Daarnaast voer je de laatste wil van de overledene uit. Dat vind ik erg mooi.”

Juridische onderlegd

Als executeur onderscheidt Petra zich door haar verbondenheid met het notariskantoor. “Ik werk bij alle nalatenschappen vanuit ons notariskantoor. Door de juridische bagage en notariële verbondenheid kan ik mijn werk als executeur goed uitvoeren. Omdat ik ook aan de voorkant werk, waarbij je moet denken aan het opstellen van testamenten, én aan de achterkant, waar ik de nalatenschap afwikkel volgens het testament, heb je ook vooraf al inzichten. Daarnaast heb ik als executeur op een notariskantoor meer deuren die ik kan openen.”

Specialist agrarisch recht

Petra is tevens aangesloten bij de Vereniging voor Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN), een landelijk opererende specialistenvereniging die agri-notarissen bundelt. “Naast dat ik gespecialiseerd ben in gecompliceerde nalatenschappen, ben ik ook specialist in agrarisch recht. Dat is echt een aparte tak van ons recht. De nalatenschap van een overledene met een agrarisch bedrijf is omvangrijk. Hierbij krijg je onder andere te maken met ondernemingsrecht, vennootschapsverbanden, familierecht en registergoedrecht.”

Juist de afwisseling en de verschillende disciplines vindt Petra leuk. “De combinatie van NOVEX, boedelgevolmachtigde, personen- en familierecht en het agrarisch recht is voor mij een uitdaging waar ik energie van krijg.”

Tip: “Regel uw zaken tijdig tijdens uw leven”

De tip die Petra u graag wilt meegeven, is: “Regel uw zaken tijdig tijdens uw leven. Dat geeft rust voor de betrokkene en duidelijkheid voor de persoon die de nalatenschap gaat afwikkelen.”

Over Petra en haar lidmaatschap bij NOVEX

Petra werkt al 34 jaar in het notariaat en daarvan is ze al ruim 20 jaar verbonden aan het Van der Hammen Notarissen in Zuidplas. Petra is gespecialiseerd in het personen- en familierecht en werkt daarnaast als executeur en vereffenaar. Petra: “Als executeur werk ik veel met het afwikkelen van moeilijke en complexe nalatenschappen. Ook word ik geregeld via de rechtbank aangewezen als vereffenaar.”

In 2016 is Petra lid geworden van NOVEX, waarbij ze sinds 2016 ook de certificering voor executeur/vereffenaar heeft behaald. Ze geeft hierbij aan dat ze het belangrijk vindt om via de certificering te laten zien dat ze op haar als notarisklerk mogen vertrouwen en de afwikkeling in goede handen is.  Ook merkt ze dat er behoefte is aan gecertificeerde leden. “Ik word met regelmaat vanuit de rechtbank benoemd tot vereffenaar en ook zie ik dat mensen echt zoeken naar een gecertificeerd lid.”

 

Wilt u in contact komen met Petra? Bekijk hier haar profiel.