Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Hans den Braven, directeur en notarieel jurist bij Partiar.

Aandacht voor nalatenschappen

Hans heeft jarenlang gewerkt als kandidaat-notaris. Hier ervoer hij dat er te weinig prioriteit lag bij nalatenschappen, waardoor deze dossiers niet de aandacht kregen die het verdient. Hans: “Zo’n vijf jaar geleden heb ik het notariaat verlaten en in 2017 ben ik bij Partiar begonnen. Hier richten we ons echt op het afwikkelen van nalatenschappen. Wij hebben er de tijd voor waardoor de dossiers beter tot zijn recht komen.”

“Je kunt echt iets voor mensen betekenen”

“Het mooiste aan mijn werk vind ik het contact met de mensen. Je kunt in dit beroep echt iets voor mensen betekenen. Vaak zitten zij met veel vragen, zijn bang of weten niet goed hoe ze het moeten aanpakken. Sommige nalatenschappen zijn daarnaast zeer complex, omdat er veel verschillende juridische zaken bij komen kijken. Wij nemen mensen de zorg uit handen.” Ook juridisch is het werk als executeur heel interessant. “In een boedel komen alle rechtsgebieden samen en dat is als jurist leuk om mee bezig te zijn. Je hebt te maken met familierecht, onroerend goedrecht en ondernemingsrecht. Als executeur ben je als het ware de spin in het web,” vertelt Hans.

De zorg uit handen nemen

“Toen ik op een notariskantoor werkte, hadden al mijn collega’s een notariële achtergrond. Bij Partiar werken we met een team van specialisten, waarbij iedereen een andere achtergrond en expertise heeft. En dat is heel nuttig omdat je bij een nalatenschap te maken hebt met veel verschillende onderwerpen. Ook bij vakantie of ziekte van collega’s nemen we het werk van elkaar over. Hierdoor kunnen we onze cliënten nog beter van dienst zijn.”

Hans vertelt dat het team van Partiar de nalatenschappen van begin tot eind afwikkelt en daarbij de zorg maximaal uit handen neemt. Zo adviseren zij de cliënt ook bij het opstellen van een testament. “Mensen vinden het vaak spannend om naar de notaris te gaan. Wij gaan meestal naar onze cliënten toe en bespreken op een laagdrempelige manier wat in het testament moet komen. Ook begeleiden we ze naar de notaris.”

“Iedere familie heeft zijn eigen verhaal”

“Iedere familie heeft zijn eigen verhaal en geen dag is hetzelfde. Standaard bestaat eigenlijk niet”, vertelt Hans. Bij Partiar zijn er procedures en is er een standaard format voor hoe je een nalatenschap afwikkelt, maar in de praktijk loopt het eigenlijk altijd anders. “Families zijn niet standaard. Elke situatie is anders en daar moet je op inspelen. De verdeling van een nalatenschap is een emotioneel proces, waarbij emoties hoog kunnen oplopen. Daarom is het belangrijk dat dit proces in goede banen wordt geleid. Wij begeleiden mensen in deze kwetsbare fase.”

Hans vertelt dat de nalatenschappen erg wisselen in complexiteit. Soms is het een klein geldbedrag op de bank en de verkoop van het huis. Ook zijn er mensen met een vakantiehuis of een boot in het buitenland. “Af en toe gaan we er dan zelf heen, omdat je de situatie dan beter kan bepalen. Maar meestal zoeken we contact met bijvoorbeeld een makelaar of advocaat in het betreffende land en wikkelen we de zaak vanuit kantoor verder af.”

Erfgenaam met verbroken familiecontact

“Ik heb een keer meegemaakt dat een man contact met ons zocht. Hij had al jaren geen contact meer met zijn zus, maar zijn zus was overleden en hij was erfgenaam. Hij had de uitvaart geregeld, maar wist verder niet wat er moest gebeuren en hoe hij dat moest aanpakken. Samen met zijn broer hebben we gekeken naar haar bezittingen en eventuele schulden. Ze bleek twee panden in Amsterdam te hebben, een BV en een eigen stichting voor dieren. Ook had ze samengewoond met een partner, maar ze waren niet getrouwd en er was geen testament. Al met al een ingewikkelde nalatenschap. We hebben woonruimte gezocht voor de partner, de panden verkocht, de stichting opgeheven en de BV geliquideerd. We zijn betrokken geweest bij het gehele proces van de afwikkeling van de nalatenschap. De familie vond het heel prettig dat wij hen zoveel mogelijk hadden ontzorgd. De cliënt stuurde als dank een grote taart naar ons kantoor. Het is fijn om te zien als mensen zo tevreden zijn”, vertelt Hans.

Tip van Hans: “Regel op tijd uw zaken”

De tip van Hans: “Regel op tijd uw zaken. Het mooiste is als mensen al voor hun overlijden nadenken hoe zij willen dat hun nalatenschap wordt afgewikkeld. Is er iemand overleden en bent u betrokken bij de nalatenschap? Pak de zaken op tijd aan. Neem contact op met de familieleden en bekijk wat er moet gebeuren voordat je te maken krijgt met schuldeisers. Wanneer je er zelf niet uit komt, trek dan op tijd aan de bel en vraag om advies of hulp.”

Lidmaatschap bij NOVEX

Hans: “Het is fijn om lid te zijn van een club waar je terecht kan voor vragen en er bijeenkomsten zijn met gelijkgestemden. Ook is het voor mensen fijn om bij vragen of klachten bij een vereniging terecht te kunnen.” Daarnaast vindt Hans het plezierig om in intervisiegroepen met gelijkgestemden te spreken en vragen te kunnen stellen.

 

Wilt u in contact komen met Hans? Bezoek zijn profielpagina.