Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Carina Stassen, eigenaresse van Carina Stassen Beheer BV.

Een persoonlijke aanpak

Carina is werkzaam als executeur, levensexecuteur, toezichthouder en vereffenaar. Een eerste kennismakingsgesprek met Carina gebeurt meestal aan de keukentafel. “Het is belangrijk dat je iemand eerst persoonlijk hebt gezien”, begint ze. “Je moet toch al hun zaken gaan regelen en dan is het fijn om eerst een beeld te hebben bij de persoon. Het eerste gesprek vindt daarom vaak ook plaats aan de keukentafel bij de mensen thuis. Daarna is het geheel aan de cliënt wat ik wel en niet ga doen. Dit bespreken we samen.”

“Je kunt het zien als een bergwandeling”

Tijdens haar werk merkt ze dat veel mensen wel het belang van een (levens)testament inzien, maar niet de noodzaak. Hierdoor wordt het opmaken van een (levens)testament nog vaak uitgesteld. “Voor veel mensen is het een drempel om alleen naar de notaris te gaan voor het opstellen van een (levens)testament. Ik help hen om in beweging te komen. Je kunt het zien als een bergwandeling. Langzaam moet je de berg op en vaak zie je er in het begin vreselijk tegenop. Maar wanneer je dan hulp hebt, een ezeltje die je een stukje draagt, dan sta je niet alleen. En als je dan eenmaal op die berg staat en je je doel hebt bereikt, dan kan je écht genieten van het uitzicht, in de wetenschap dat je het goed geregeld hebt. En dat geeft echt een zorg minder. Daarna kan je in rustig tempo die berg af en weet je dat er iemand is die jou opvangt mocht je vallen. Zo moet je het zien.”

Het (levens)testament is voor iedereen belangrijk

Volgens Carina is een (levens)testament in elke fase van het leven belangrijk. “Mensen gaan vaak pas op latere leeftijd nadenken over een (levens)testament. Maar het (levens)testament is voor iedereen belangrijk. De jongere generatie reist de hele wereld over en ook dan is het van belang dat zaken goed geregeld zijn, mocht hen iets overkomen.”

Tip: “Eén kapitein op het schip”

Vaak vinden mensen het moeilijk om één van hun kinderen aan te wijzen in de angst de anderen buiten te sluiten. Haar advies? “Zet één kapitein op het schip, anders gaat het in de praktijk geheid mis. Nu kunnen alle kinderen goed met elkaar overweg, maar op het moment dat het zover is, is het een emotioneel moeilijke tijd. En dan kunnen mensen anders reageren dan zij normaal zouden doen. Als familie deze taak niet wilt uitvoeren, kan je ook altijd een onafhankelijke partij inzetten. Wees niet bang voor het verliezen van de regie, want belangrijke beslissingen worden altijd in samenspraak met de kinderen genomen.”

Over Carina en haar lidmaatschap bij NOVEX

Carina heeft vijftien jaar in de bancaire wereld gewerkt in de private banking. Dit was voornamelijk voor vermogende 50 plussers, waarmee Carina veel persoonlijk contact had en een vertrouwensband werd opgebouwd. Dat waardeerde ze erg aan haar werk. Naast haar parttime baan bij de bank is ze voor zichzelf begonnen, waarbij ze ontdekte dat veel mensen hun financiële zaken niet op orde hadden. “Als ik vroeg naar de WOZ of het testament, dan werden er in paniek allerlei kastjes opengetrokken en wist men niet precies wat er geregeld was.” Carina is toen begonnen met inzicht geven in de financiële zaken. “En dat gaf veel mensen rust. Het was eigenlijk een soort voorloper van de levensexecuteur, want die rol bestond toen nog niet.”

Inmiddels is Carina al enige tijd fulltime voor zichzelf aan het werk. “Mijn slogan is: ‘Complete hulp rondom erven en schenken’. Het gaat niet alleen om het advies en de theoretische kant, maar ook om de praktische en organisatorische kant en dat vind ik een mooie combinatie.”

Carina is lid van NOVEX omdat ze het belangrijk vindt deskundig en professioneel onderlegd te zijn. Ze is bij NOVEX begonnen met het volgen van opleidingen. Ook is er jaarlijks een update, waardoor ze altijd op de hoogte is. “De door NOVEX georganiseerde bijeenkomsten bieden de mogelijkheid om te sparren en praktijksituaties te bespreken met mensen uit verschillende disciplines. Dit is erg prettig en waardevol”, aldus Carina.

Bestuur NOVEX

Naast NOVEX-lid, is Carina ook gevraagd als bestuurskandidaat voor het bestuur van NOVEX. “Ik ben gevraagd als bestuurskandidaat vanwege mijn jarenlange ervaring als zelfstandig gevestigd executeur en levensexecuteur en mijn actieve profilering als zodanig. Dit doe ik met name op LinkedIn, waar ik regelmatig artikelen rondom het erfrecht publiceer, en binnen de vereniging VELEX (Vereniging van Levensexecuteurs). Beiden zijn verenigingen waarin verschillende beroepsgroepen vertegenwoordigd zijn en ik draag graag de verschillende facetten van de werkzaamheden van de executeur en de levensexecuteur uit, zodat consumenten zich ervan bewust worden dat er echt sprake is van een ‘vak’ en hoe belangrijk deskundigheid is. Ik hoop op deze wijze een waardige aanvulling binnen het bestuur te kunnen zijn.”

Wilt u in contact komen met Carina? Dat kan. U kunt haar profiel bekijken op onze website. Ook kunt u direct contact met haar opnemen. Ze is telefonisch bereikbaar via het nummer 06-23440514 of door te mailen naar chstassen@gmail.com.