Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Dirk Doude van Troostwijk, notaris bij Notariskantoor Doude van Troostwijk in Bussum.

De start van het kantoor

Dirk: “In 2008 ben ik met mijn vrouw Helmi ons notariskantoor begonnen. Zij is ook notaris. Wij hebben een algemene praktijk. Het familierecht is mijn specialisme.”

Dirk en zijn vrouw begonnen het kantoor vanaf nul: “Het duurt altijd even voordat je het vertrouwen van mensen wint om familierechtszaken bij je onder te brengen. Maar dit is goed gegaan: er kwamen steeds meer mensen met familierechtvragen. Mensen komen naar ons toe voor het opstellen van testamenten, huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontracten, maar ook voor zaken die na het overlijden geregeld moeten worden. Er zijn steeds meer mensen die zaken deels of geheel door ons willen laten afwikkelen.”

“Persoonlijk contact vinden we belangrijk”

Het Notariskantoor Doude van Troostwijk is een laagdrempelig kantoor: “We vinden het heel belangrijk om mensen persoonlijk te ontvangen en het gesprek aan te gaan. De servicegerichtheid is bij ons hoog. We proberen ons echt te verdiepen in de vraag en in de cliënt. Er is ook altijd een notarieel aspect, de technische kant, maar je moet er bijvoorbeeld ook uithalen waarom er onvrede is tussen familieleden. Dat speelt een belangrijke rol en heeft vaak niks met juridische dingen te maken.”

Plezier in het vak

“Het contact met mensen en collega’s vind ik verreweg het leukst van het vak. Contact met mensen kan natuurlijk in meer beroepsgroepen, maar contact met mensen in combinatie met vakinhoudelijk bezig zijn, geeft mij plezier in mijn werk. We kunnen echt iets voor mensen betekenen.”

“Bijzondere casussen? Daar kan ik een boek over schrijven!”

Dirk heeft veel bijzondere verhalen gehoord. Van hele leuke dingen tot hele emotionele dingen. Hij geeft een voorbeeld van een verhaal wat hem bij is gebleven: “Een veelvermogende vrouw zonder kinderen schonk ieder jaar een klein bedrag aan haar 27 neefjes en nichtjes. Dat waren schenkingen op papier, waarbij de neven en nichten het bedrag pas bij overlijden kregen. Op een gegeven moment kwam de mogelijkheid dat ze ieder neefje en nichtje een flink bedrag belastingvrij kon schenken. Zij moesten dit geld wel gebruiken om de hypotheek mee af te lossen. Dit scheelde heel veel belastinggeld, want de neven en nichten waren uiteindelijk ook erfgenaam. Dus zij blij én heel veel blije gezichten bij de ontvangers. Dat zijn natuurlijk dingen die ik jaren later nog herinner.”

Ook minder leuke situaties vindt Dirk een uitdaging: “Naast de leuke familieverhalen heb je ook ruziënde erfgenamen. Nalatenschappen afwikkelen waar mensen overleden zijn waar ruzie is, dat is mijn echte specialiteit. Als je ruziënde mensen probeert bij elkaar te brengen en dat dan lukt, is dat natuurlijk heel leuk!”

Dirk over zijn lidmaatschap bij NOVEX

Dirk is al een aantal jaren lid van NOVEX. “Het is een club met fijne mensen die met name het executeurschap naar een hoger niveau tillen. Ik vind het heel fijn dat samen te bewerkstelligen. Ons kantoor is inmiddels zo gegroeid, dat we goed met collega’s kunnen overleggen. Maar dat je dat ook met een club als NOVEX kan doen, waar allemaal specialisten zitten, vind ik heel waardevol.”

Wilt u in contact komen met Dirk? Bezoek zijn profielpagina.