Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in onze nieuwe rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Ad Kuijpers, executeur en mediator bij Van Gogh notarissen & adviseurs.

Afwisseling en uitdaging

“Mensen komen vaak naar de notaris op het moment dat ze er niet uitkomen met hun nalatenschap”, vertelt Ad. “Of als de erfgenamen ruzie hebben. Ze komen dan bij ons voor advies. Daarbij laten we altijd weten dat wij ook als gevolmachtigde of executeur op kunnen treden. Dat doen we graag”.

Ad vindt het werk als executeur ontzettend leuk: “Het werk is erg divers. Soms heb je ingewikkelde vermogens, met bijvoorbeeld buitenlands vermogen of een huis in Frankrijk. En soms kom je zaken tegen waarbij de emoties hoog oplopen. Het is voor ons een uitdaging om er dan toch samen uit te komen. Dat is het mooie aan mijn vak”.

Voldoening uit het werk

“Soms krijg je niet altijd de waardering voor het werk dat je hebt gedaan”, vertelt Ad. “Je bent toch een beetje de boeman die de beslissingen neemt en zaken regelt. En niet iedere erfgenaam is het daar mee eens. Zie het als een voetbalwedstrijd: Ronaldo schopt een tegenstander onderuit. Een overtreding waarvan hij van de scheidsrechter een rode kaart krijgt. En weet je wie dan vaak de boeman is? Inderdaad: de scheidsrechter. Niet Ronaldo. Daarom maken wij vaak in het begin al duidelijk: jullie mogen het doen op jullie manier. Graag zelfs! Maar kom je er niet uit, luister dan alsjeblieft naar ons advies. En dat werkt voor ons erg goed. We koesteren de dankbaarheid die we van de mensen krijgen”.

Tip van Ad: “Vraag een expert om hulp!”

De tip die Ad mee wil geven aan u? “Vraag een expert om hulp als u er niet uitkomt! Wilt u de nalatenschap zelf afwikkelen, dan is dat helemaal prima. Goed zelfs. Maar komt er emotie bij kijken of is er sprake van wantrouwen? Haal er dan een onafhankelijk expert bij. Die kan u adviseren en verder helpen”.

Over Ad en zijn lidmaatschap bij NOVEX

Ad heeft een verleden als deurwaarder en heeft daarna diverse interim-management functies vervuld. “Zo ben ik eigenlijk het notariaat ingerold, door een samenvoeging tussen twee notariskantoren”, vertelt Ad. “Op den duur kwam ik veel dossiers tegen op zolder. Dit bleken nalatenschappen te zijn waar het kantoor niet mee vooruit kwam. Vaak omdat er emoties bij kwamen kijken waar niet voldoende mee omgegaan kon worden. Dat trok mij juist wel en daarom ben ik hierin gedoken. Uiteindelijk zijn nalatenschappen bij ons een volledige dienst geworden die we aanbieden.” Naast executeur is Ad ook mediator. Hij heeft de vierjarige opleiding NLP gevolgd. “Dat gaf me veel inzicht in het psychologische proces”, aldus Ad.

Ad is in 2017 lid geworden van NOVEX. “Ik heb zelf de leergang gevolgd en als maatschap zijn wij nauw betrokken bij NOVEX. Collega notaris Max Hoedeman is ook lid van NOVEX. Het fijne aan NOVEX is dat zij niet enkel theorie en opleidingen bieden, maar dat het ook een netwerk is. In dit netwerk delen we ervaringen en dat vind ik erg prettig.

Heeft u vragen aan Ad of heeft u een nalatenschap waar u niet uitkomt? Dan kunt u contact opnemen met Ad of één van zijn medewerkers.