Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? En hoe kunnen zij u helpen? Deze keer: Harriët Verkleij, werkzaam als executeur en aangesloten bij De NalatenschapsMakelaar.

“De afwikkeling van de nalatenschap vind ik interessant en bevredigend werk”

Harriët: “Ik ben ooit betrokken geweest bij een aantal nalatenschappen in mijn privékring en merkte dat ik de afwikkeling daarvan interessant en zeer bevredigend vond. Het lag me ook goed. Tegelijk zag ik dat anderen het alleen maar veel, lastig en belastend werk leken te vinden. Dit heeft er toe geleid dat ik NalatenschapsMakelaar ben geworden.”

Wanneer Harriët als executeur wordt gevraagd, heeft ze altijd eerst een aantal gesprekken met de erflater. Een goede kennismaking is belangrijk, zodat ze de situatie, achtergrond en specifieke wensen van de cliënt leert kennen. “Ik vind het een eer om voor deze vertrouwensrol gevraagd te worden en wil dan ook graag in de sfeer en stijl van de persoon in kwestie kunnen werken. Dat betekent dat ik vooraf veel wil weten. Daar maak ik een persoonlijk dossier van”, zegt Harriët. Door de jaren heen houdt ze contact, de situatie van de cliënt kan immers veranderen. “Zo hebben mensen de rust dat de afwikkeling van de nalatenschap te zijner tijd gaat zoals zij het graag willen.”

Persoonlijke details

Een afwikkeling waar Harriët met genoegen op terug kijkt, betrof die van een man die tot zijn verdriet na zijn scheiding het contact met zijn kinderen verloren was. De kinderen kozen de kant van hun moeder en keerden zich tegen hem. Hij besloot met pijn in het hart om hen te onterven en een goed doel aan te wijzen als enig erfgenaam. Harriët: “Ik kreeg als executeur een aantal strikte instructies van hem mee. Toen hij overleed, heb ik in nauw contact met zijn beste vrienden de uitvaart geregeld en zijn spullen uitgezocht.” Harriët handelde de nalatenschap helemaal af, waaronder de verkoop van het huis. “De dag voor de overdracht hield ik nog een laatste kleine bijeenkomst in het lege huis met zijn vrienden. Daarbij stonden we nogmaals stil bij het overlijden van hun vriend en vierden we dat de afwikkeling in harmonie verlopen was. Het was een warm afscheid van deze periode. Zulke persoonlijke details maken voor mij het verschil en maken dit werk nog waardevoller.”

Niet alleen executeur, ook hulp voor erfgenamen

Naast haar werk als executeur wordt Harriët regelmatig door erfgenamen gevraagd om hen bij te staan als zij zelf de nalatenschap verdelen. Vaak zijn dit lastige kwesties. “Mensen zijn vaak bang om fouten te maken of het overzicht te missen. Zij zijn heel dankbaar dat je ze de zorg en het werk uit handen neemt. Dat kan enorm opluchten.”

Regelmatig is de aanleiding ook dat erfgenamen er onderling niet uitkomen, merkt Harriët. “Conflicten hebben vaak te maken met geld, maar vaker nog met emotionele rekeningen uit het verleden, een gebrek aan erkenning of zich niet gezien voelen in het gezin. Het kan dan helpen als er een buitenstaander bij komt. Het herstellen van de familieverhoudingen lukt helaas niet altijd, maar door knopen door te hakken en zaken te regelen kan ieder door met zijn leven.”

Over Harriët en haar lidmaatschap bij NOVEX

Harriët heeft altijd veel plezier gehad in haar werk waarin zakelijke, organisatorische en menselijke aspecten samenkomen. Na jaren gewerkt te hebben als organisatieadviseur, besloot ze te gaan werken als NalatenschapsMakelaar in de regio Amersfoort en omstreken.

De NalatenschapsMakelaar is een netwerkorganisatie, waarbij zelfstandigen onder één titel werken. “Dat sprak me aan. Zelfstandig zijn, maar wel collega’s hebben om mee te sparren. En op deze manier kun je je klanten ook meer continuïteit bieden dan wanneer je alleen werkt.”

Harriët vertelt dat het afwikkelen van een nalatenschap flink complex kan zijn. Niet alleen op financieel, juridisch en fiscaal gebied, maar ook door de verhoudingen tussen mensen. Vaak zijn de belangen groot. Als zij gevraagd wordt om de afwikkeling van de nalatenschap te verzorgen, vindt Harriët dat mensen er zeker van moeten kunnen zijn dat zij de juiste keuze maken.

NOVEX ondersteunt haar bij het op peil houden en uitbreiden van haar kennis en inzichten, door het aanbieden van opleidingen, bijeenkomsten en intervisie. “De zekerheid dat je weet wat je doet, dat is toch wel het minste dat je je klanten wilt bieden”, aldus Harriët.

Wilt u in contact komen met Harriët? Bekijk dan haar profiel.