Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Onze leden zijn afkomstig uit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Arnout Cankrien, notarieel jurist nalatenschappen bij Artsen zonder Grenzen.
De achtergrond van Arnout
Arnout werkt sinds twee jaar bij Artsen zonder Grenzen. Daarvoor is hij bijna vijfentwintig jaar werkzaam geweest bij ABN AMRO. “Eerst als estate planner. Dan adviseer je over erven, schenken, huwelijkse voorwaarden en fiscale gevolgen. Daarna heb ik negen jaar gewerkt op de afdeling bewindvoering en executele. Daar wikkelden we nalatenschappen af voor erfgenamen en voerden het bewind over het vermogen van cliënten. Dat kon testamentair bewind zijn, maar ook beschermingsbewind. Ook waren we gemachtigde van cliënten die het overzicht verloren waren.”
Werken bij Artsen zonder Grenzen
Bij Artsen zonder Grenzen neemt Arnout soms zelf de rol van executeur aan, in andere gevallen controleert hij de werkzaamheden van executeurs. “Als we zelf executeur zijn, moet ik ervoor zorgen dat de hele nalatenschap netjes wordt afgewikkeld. Als iemand anders executeur is, moet ik in de gaten houden of de executeur goed uitvoert wat de erflater gewild heeft. In dat geval ben ik vooral aan het controleren, maar regelmatig heb ik ook overleg met de executeur. Deze executeurs zijn soms goedbedoelende bekenden van de erflater, die vaak blij zijn dat ze kunnen overleggen met iemand die meer met dat bijltje heeft gehakt.”
Bijzondere case: financieel misbruik
In het werk als executeur komen veel bijzondere situaties voor. Arnout vertelt dat hij daarbij soms met schokkende gevallen te maken krijgt. “Ik ben het meest geschrokken van het financiële misbruik dat toch regelmatig voorkomt. Een mantelzorger, een familielid of de klusjesman die er soms met tienduizenden euro’s vandoor gaat. Het is verbazingwekkend om te zien dat dit zoveel gebeurt en ook zo schaamteloos. Mensen zeggen bijvoorbeeld: ‘Dat wilde meneer zo’. Terwijl de betreffende meneer volledig van de wereld is, zou hij wel gezegd hebben: ‘Ja hoor, goed dat jij even 50.000 euro pint.’ Dat klopt gewoon niet met elkaar natuurlijk. Het dilemma is altijd: wat doe je eraan? Kun je er iets aan doen? Dat is soms heel lastig. Vaak zijn we erfgenaam met meerdere goede doelen, dus dan gaan we overleggen hoe we dit gaan aanpakken. Je probeert dan met z’n allen één lijn te vinden.”
Inleven in de situatie
Door de brede ervaring die Arnout heeft, kan hij zich goed verplaatsen in de situatie van een executeur en weet hij waar hij tegenaan kan lopen. Dit hoort hij dan ook terug van cliënten. “Als iemand overweegt om ons als executeur in zijn testament op te nemen, dan vertel ik wat over mijn achtergrond en wat we doen. Een cliënt zei laatst: ‘Ik heb bij jou echt het gevoel dat je weet waar je het over hebt en dat mijn zaak in professionele handen is.’ Het is fijn als iemand dat zegt.”
Door Arnouts brede ervaring als executeur, maar ook als adviseur van klanten kan hij zich inleven in de situatie van de klant. “Je moet je elke keer afvragen: wat wil iemand en wat vindt iemand belangrijk? Je moet nooit van je eigen veronderstellingen uitgaan, maar je altijd echt in de ander verplaatsen en doorvragen.”
Tien jaar NOVEX lid
Arnout is al zo’n tien jaar lid van NOVEX. “NOVEX is heel geschikt om een netwerk van deskundigen op te bouwen. Het is een laagdrempelige manier om vakgenoten te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen, of problemen te bespreken.” Om zijn ervaring en deskundigheid aan te tonen, is Arnout gecertificeerd NOVEX-lid. “Professioneel executeur zijn is iets dat je moet bijhouden. Om gecertificeerd NOVEX-lid te worden, is het in principe vereist dat je van de afgelopen drie jaar kunt laten zien dat je minstens één keer per jaar een executele hebt gedaan. Daarmee toon je continuïteit aan en dat je een professional bent. Dat geeft een extra kwaliteitsstempel om je op de markt te onderscheiden.”
SCE-bestuur & NOVEX-bestuur
Naast NOVEX-lid is Arnout actief in zowel het bestuur van SCE áls het bestuur van NOVEX. “Ik heb in een projectgroep gezeten om een nieuw protocol voor de executeur te maken. Toen ben ik blijkbaar opgevallen bij het bestuur van SCE en hebben ze me gevraagd om bestuurslid te worden. Dat heb ik gedaan. Toen er een bestuurslid van SCE uit het bestuur van NOVEX vertrok, hebben ze mij ook gevraagd voor het NOVEX-bestuur. Doordat ik in beide besturen zit, heb ik een goed overzicht. Daardoor kan ik de bestuurswerkzaamheden denk ik extra goed doen.”
Tip van Arnout
Arnout wil mensen graag meegeven dat het belangrijk is wie ze aanwijzen als (levens)executeur. “Denk daar goed over na.. Niet iedereen is er geschikt voor of heeft er tijd voor. Het kan een ingewikkelde klus zijn en misschien is dat wel een te grote belasting voor uw naaste familie of vrienden. Overweeg daarnaast serieus om een toezichthouder in uw levenstestament op te nemen. Laatst hoorde ik weer een verhaal van een oude dame die door haar eigen broer werd bestolen, omdat hij was aangewezen als vertegenwoordiger in haar levenstestament. Dat zijn zulke treurige gevallen.”
Wilt u in contact komen met Arnout? Bezoek de profielpagina van Arnout.