Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Diana Dutilh, eigenaar van &Dutilh, een financieel en fiscaal adviesbureau in Rotterdam.

Start van &Dutilh

Na jarenlang werkzaam te zijn geweest bij een bank, besloot Diana in 2008 voor zichzelf te beginnen. Nu, dertien jaar later, kijkt ze tevreden naar wat zij en haar team voor klanten betekenen. “Ik zeg altijd: we doen alles. Met name op het gebied van huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontracten, testamenten en levenstestamenten. Als op een gegeven moment iemand overlijdt of ernstig ziek wordt, dan gaan we het (levens)testament ook uitvoeren.”

Dankbaar werk

Diana ziet haar werkzaamheden als de mooiste en meest dankbare baan die er is. “Tijdens het leven van de klant hebben we alles opgeschreven wat hij of zij heel graag wil. Als het dan mis gaat, dan weten wij precies wat er moet gebeuren. We zijn niet alleen betrokken bij het tot stand komen van het (levens)testament, maar ook bij de uitvoering. Dat is heel dankbaar en interessant, terwijl het eigenlijk heel verdrietig is, want iemand is overleden of kan zelf geen beslissingen meer nemen. Het is vreselijk als iemand te horen krijgt dat hij of zij ongeneeslijk ziek is, maar het is ook heel fijn als alles nog besproken kan worden. Door deze persoonlijke gesprekken weten wij bij de uitvoering voor wie we het doen. We weten wat we beloofd hebben en wat we beloven, dat doen we!”

Cliëntcase: “Soms weet ik meer dan de erfgenamen”

Diana vertelt een verhaal waarin de mooie en belangrijke taak van het werk goed naar voren komt: “Een paar weken geleden is een klant van ons plotseling overleden. Hij voelde zich niet zo lekker, is even op bed gaan liggen en een paar uur later vond zijn vrouw hem. Ik heb met hem zijn testament geschreven. Hier gaan heel veel gesprekken aan vooraf en ik maak veel aantekeningen. Toen ik de rouwkaart in de bus kreeg en zijn vrouw sprak, gaf ze aan dat ze sommige wensen van hem helemaal niet wist. Ik kon die informatie uit mijn dossier halen waardoor ik haar weer kon helpen om zijn wensen kenbaar te maken. Ik kon niet alleen financieel en fiscaal alles regelen, maar ik kon nu zelfs helpen met wensen voor de uitvaart. Ik had zelfs opgeschreven welke kist hij voor ogen had. Dat was heel bijzonder, ik besefte me dat ik heel belangrijke dingen wist waardoor ik zijn vrouw kon ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes voor zijn uitvaart.

“Wij doen het hele pallet”

Bij &Dutilh hebben ze alle expertises in huis. Financieel planners, belastingadviseurs, estate planners, administrateurs, pensioenjuristen, maar ook samenstellers van de jaarrekeningen. “Wij doen het hele pallet voor onze klanten. We kijken naar de financiële en vermogensplanning van nu, maar we bespreken ook de situatie voor het geval er morgen iets gebeurt, of over tien jaar, of op late leeftijd. We onderscheiden ons door echt álles met de klant te bespreken. Door dit inzicht kunnen we echt van betekenis zijn in het leven van onze klanten. Het is dan ook heel belangrijk dat klanten ons vertrouwen en alles kunnen zeggen.” Diana merkt aan de reacties van klanten dat dit vertrouwen wel goed zit. “Een klant zei laatst tegen mij: ‘Je bent de tweede belangrijke vrouw in mijn leven’. Dit vond ik een heel waardevol compliment. Het laat zien dat hij alles tegen mij kon vertellen. Ik help mijn klanten altijd zonder te oordelen, ik probeer klanten alleen maar te helpen met het organiseren van hun leven.”

Diana over haar lidmaatschap bij NOVEX

“Wat ik heel leuk vind aan NOVEX is een aantal zaken op het gebied van kennis: de kennissessies, de permanente educatie, maar ook de opleidingen die ze aanbieden. Dat is gewoon super waardevol en daar leren we heel veel van. Daarnaast vind ik de intervisies met collega-leden heel fijn. Dat is een groep die drie à vier keer per jaar bij elkaar komt. In die groep delen we moeilijkheden en casuïstiek. En dat gaat heel ver, niet alleen op inhoud, maar ook hoe we bepaalde problemen moeten aanpakken. Dat is super waardevol, omdat we heel veel van elkaar leren.”

Tip van Diana

“Ik zou willen meegeven dat iedereen een testament en een levenstestament nodig heeft. Mensen denken altijd dat zij dat pas nodig hebben als zij oud en bejaard zijn, maar dat is niet zo. Ook al bent u heel jong en gaat u net samenwonen of trouwen, ook dan moet u een testament en levenstestament hebben. Als u jonge kinderen heeft, zorg alstublieft voor een levenstestament en een testament. Helaas gebeurt het dat mensen ook jong en plotseling kunnen overlijden. Als u er niet meer bent, wie moet dan de afwikkeling van uw erfenis regelen? Of als u nog wel leeft maar niks meer kan, wie moet dan uw zaken regelen en uw belangen behartigen? Daar staan we veel te weinig bij stil. We gaan er natuurlijk vanuit dat iedereen 85 wordt, maar uiteindelijk moet u ook opschrijven wat nou als u per ongeluk morgen overlijdt, of wel nog leeft maar niks meer kan. Ik hoop gewoon echt dat we iedereen bereiken en – hoe moeilijk het ook is – deze onderwerpen bespreekbaar kunnen maken. Dan kunnen mensen deze zaken regelen en vastleggen met iemand die hun erbij kan helpen en het vertrouwen kan geven.”

Wilt u in contact komen met Diana? Bezoek de profielpagina van Diana.