Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? En hoe kunnen zij u helpen? Deze keer: Carla van der Heijden, executeur en levensexecuteur.

Een adviserende rol

Carla werkt als (levens)executeur in de regio Amsterdam. Ze helpt haar cliënten voornamelijk door advies te geven over de afwikkeling van de nalatenschap en hen te ondersteunen in het proces. Het eerste contact verloopt meestal via de mail of telefoon. Daarna maakt Carla een afspraak voor het kennismakingsgesprek. “Als het mogelijk is, ga ik naar de mensen toe. Soms kan het niet. Dan kan het ook zijn dat ik in een horecagelegenheid afspreek”, vertelt Carla. “In het eerste gesprek kunnen mensen hun verhaal kwijt en kijken we samen naar hoe we verder gaan. Daarbij geef ik hen advies over wat zij het beste kunnen doen. Als het probleem urgent is, vraag ik om alvast informatie mee te nemen, zodat we direct aan de slag kunnen”.

Carla: “Ik adviseer ook bij het opstellen van testamenten. Ik informeer de cliënt over de gevolgen van bepaalde keuzes. Daarvoor hoef ik niet direct tot executeur benoemd te worden. Zo was er een cliënt die graag wilde dat ik meekeek bij het opstellen van zijn testament. Hij wilde een familielid tot executeur benoemen. Ik vind het vooral belangrijk om te ontzorgen. Omdat deze meneer slecht ter been was, heb ik er ook voor gezorgd dat de notaris bij hem aan huis kwam om het testament vast te leggen”.

Geestelijke zorg

Carla heeft een achtergrond als geestelijk verzorger en begeleidt uitvaarten. Haar achtergrond zorgt ervoor dat zij haar cliënten ook mentaal kan bijstaan in de laatste periode van hun leven. “Zo werd ik benaderd door de buurman van een cliënt die net naar het hospice was gebracht. Deze cliënt wist van mijn achtergrond als geestelijk verzorger. Tijdens de laatste weken van zijn leven ben ik regelmatig bij hem langs geweest en hebben we gesproken over hoe hij zijn uitvaart wilde regelen. Doordat ik hem in zijn laatste periode geestelijk kon ondersteunen, werd mijn rol groter dan die van executeur alleen. Ik had dat van tevoren niet bedacht, maar hij had daar wel rekening mee gehouden”, vertelt Carla. “Ik heb meer klanten die het een fijn idee vinden dat ik ook geestelijk verzorger ben.”

Nalaten met schulden

“Veel van mijn klanten zijn erfgenamen die een nalatenschap beneficiair aanvaarden, omdat er schulden zijn. Soms nemen de erfgenamen al eerder contact met me op, omdat ze weten dat de erflater de zaken niet goed voor elkaar heeft. Ik help ze daarmee, maar alleen als het gaat om een lichte vereffening. Dit zijn zaken waarbij de mensen het eigenlijk zelf kunnen regelen, maar mij inschakelen voor advies”, vertelt Carla. Als het om zwaardere vereffeningen gaat, wordt er een vereffenaar via de rechter aangewezen. Dat laat Carla over aan beroepsbeoefenaars die daarin gespecialiseerd zijn. Elk NOVEX-lid heeft zo zijn eigen specifieke expertise.

Iemand in de buurt

Carla ziet dat mensen vaak iemand in de buurt willen hebben die hen kan helpen met het regelen van de zaken. “Een voorbeeld is een man die de helft van de erfenis van zijn zus ontving. De andere helft ging naar goede doelen. Deze erfenis was in de vorm van een huis (in Amsterdam). De man was al op leeftijd en woonde niet in de buurt. Daarom zocht hij iemand die hem kon bijstaan. Ik heb er voor gezorgd dat het huis werd leeggeruimd. Ook heb ik de zaken met de goede doelen geregeld”.

Over Carla en haar lidmaatschap bij NOVEX

Carla werkt sinds 2016 als executeur en levensexecuteur en is lid van De NalatenschapsMakelaar. Daarvoor heeft ze jarenlang gewerkt als geestelijk verzorger in het huis van bewaring en in verschillende zorginstellingen. Carla richtte zich toen al op de gevolgen van de laatste levensfase van de mens en het overlijden. Na haar opleiding mediation, waarin ook het erfrecht voorbij kwam, kreeg ze hier nog meer affiniteit mee.

Carla is actief in de intervisiegroep regio Amsterdam. “In de intervisiegroep leer je veel van collega’s en kan je ervaringen uitwisselen.”

Wilt u in contact komen met Carla? Bekijk hier haar profiel.