Het werk van een executeur of vereffenaar is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in deze rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Joost Diks, specialist op het gebied van familie- en erfrecht.

Familierecht advocaat & docent

Joost Diks is familie- en erfrecht advocaat en is daarnaast werkzaam als docent erfrecht en familierecht. Zijn werk als advocaat is tweeledig: soms is hij zelf werkzaam als executeur of vereffenaar, soms is hij de advocaat van een executeur of vereffenaar. Als directeur en docent bij het Familie- & Erfrecht Instituut Nederland organiseert hij daarnaast cursussen voor executeurs en vereffenaars.

Diversiteit aan werkzaamheden

Het werk als executeur en vereffenaar spreekt Joost aan vanwege de combinatie van diverse werkzaamheden. “Het leuke is dat er heel ingewikkelde juridische aspecten kunnen zijn, maar er zijn soms ook heel praktische zaken. Die combinatie maakt het zo mooi.” Joost voegt daaraan toe: “Uiteindelijk is het natuurlijk het allermooiste dat je voor de betrokkenen de nalatenschap af kunt wikkelen. Dat ze ook kunnen zeggen: ‘Nu gaat het boek dicht, het is netjes afgewikkeld en we kunnen verder’.‘’

Werken bij Advocaten Familie- & Erfrecht

Bij Advocaten Familie- & Erfrecht komen vaak mensen voor grote en complexe nalatenschappen. “Wij werken vaak met een team van meerdere personen, omdat er van alles moet gebeuren in zo’n boedel. Wij hebben daar een heel mooi administratiesysteem voor, zodat we op heel efficiënte en professionele manier een boedel af kunnen wikkelen. In de nalatenschappen die wij krijgen, wordt ook vaak tegen de executeur of vereffenaar geprocedeerd. We streven er dan naar zo efficiënt mogelijk door zo’n procedure heen te komen. We zorgen ervoor dat er zo snel mogelijk een goede rechterlijke uitspraak komt die in het belang is van de boedel.”

Vereffening – Een voorbeeld uit de praktijk

In zijn werk als vereffenaar komt Joost regelmatig situaties tegen waarbij er onenigheid ontstaat tussen de erfgenamen en de schuldeisers, waar tegenstrijdige belangen spelen. Joost geeft een voorbeeld waarbij hij laat zien dat het belangrijk is om te zoeken naar een praktische oplossing. “De schuldeisers hebben bepaalde wensen en de erfgenamen hebben bepaalde wensen. Soms krijgen we het voor elkaar dat we de erfgenamen en de schuldeisers samen aan tafel hebben. Er kunnen dan op korte termijn efficiënt afspraken gemaakt worden, waar iedereen zich in kan vinden. Dan los je het én heel praktisch op, én voldoet het ook aan de eisen die de wet aan de vereffenaar stelt.”

Theorie & praktijk

Het werk als executeur of vereffenaar combineert Joost ook graag met zijn werk als docent. Zo ziet hij het vakgebied zowel vanuit de theorie als de praktijk. “Wij houden natuurlijk wetenschappelijk heel goed bij wat er allemaal gebeurt. Dit komt van pas bij de werkzaamheden als executeur of vereffenaar. Omgekeerd kan ik als docent vanuit de praktijk vertellen over mijn ervaringen in nalatenschappen waarin ik ben benoemd tot vereffenaar, waar ik tegenaan liep en hoe het is opgelost. Dat is een heel leuke combinatie.” Daarnaast treft Joost ook regelmatig leden van NOVEX in de cursusbanken: “Daar kunnen we ook van elkaar leren, het is niet alleen eenrichtingsverkeer.”

Joost over zijn lidmaatschap bij NOVEX

Joost blijft zich graag ontwikkelen. Dat is één van de dingen die hem aanspreekt bij NOVEX: “Iedereen is executeur of vereffenaar, maar we doen dat allemaal vanuit onze eigen professie. We hebben bijvoorbeeld NOVEX-leden vanuit het notariaat, de advocatuur of de financiële wereld: dát is natuurlijk de grote meerwaarde van NOVEX, dat we zoveel verschillende disciplines hebben. Daarnaast is NOVEX inmiddels ook bekend in het veld als dé belangenorganisatie voor de executeur en vereffenaar. NOVEX staat heel hoog aangeschreven, daar wil je graag onderdeel van uitmaken. En het leuke is dat ik als docent ook inhoudelijk wat kan toevoegen, zodat we met elkaar het niveau bewaken en misschien wel steeds naar een hoger plan tillen.”

Bestuurslid bij NOVEX

Naast NOVEX-lid is Joost ook bestuurslid. De diversiteit bij NOVEX maakt het voor Joost interessant om hier bestuurslid te zijn. “Je ziet dat de leden allemaal bezig zijn om zo goed mogelijke kwaliteit te leveren. Mijn doel is om daar ook een bijdrage aan te leveren. Omdat ik uit de juridische wereld kom, wil ik er ook op inzoomen dat het juridisch zo goed mogelijk wordt afgewikkeld. Als er geschillen ontstaan in een executele of vereffening, dat je erop aanstuurt om zo efficiënt mogelijk door moeilijke kwesties in zo’n procedure te komen. Als bestuurslid wil ik graag uitdragen dat het soms lastig is om als executeur op te treden, maar dat je vooral moet doorzetten, de goede beslissingen moet nemen en moet doorpakken.’’

Tip van Joost

Tot slot benadrukt Joost de meerwaarde die een professioneel executeur of vereffenaar kan bieden, vooral bij complexe nalatenschappen: “Het afwikkelen van een nalatenschap is soms heel lastig en er kan onenigheid ontstaan. In dat geval kan een professioneel executeur of vereffenaar enorme meerwaarde bieden, omdat die veel sneller dan een niet professionele executeur of vereffenaar de nalatenschap kan afwikkelen. Uiteindelijk als de hele nalatenschap is afgewikkeld, kunnen de erfgenamen het afsluiten en weer door met hun leven. Ook als het een moeilijke nalatenschap is, ook als er onenigheid over is ontstaan.”

Wilt u in contact komen met Joost? Bezoek de profielpagina van Joost.