Een executeur zorgt voor de afwikkeling van uw nalatenschap. U benoemt een executeur in uw testament. In het testament legt u ook vast wat de bevoegdheden van de executeur zijn. U kunt de executeurs verschillende taken geven. Er zijn drie soorten executeurs die het meest voorkomen: de uitvaartexecuteur, de beheersexecuteur en de executeur-afwikkelingsbewindvoerder. Ze worden ook wel aangeduid met één, twee of drie sterren. In dit blog leest u meer over de taken en bevoegdheden van iedere executeur.

Bevoegdheden executeur in het testament

In een testament staat beschreven wat de executeur mag en moet doen, maar ook wat de executeur juist niet mag doen of waarvoor hij of zij toestemming van de erfgenamen nodig heeft. U kunt er ook voor kiezen om meerdere personen tot executeur te benoemen met elk afzonderlijke taken. Bij het onderscheid tussen één, twee, of drie sterren executeurs geldt: hoe meer sterren, hoe meer bevoegdheden de executeur heeft.

De uitvaartexecuteur of begrafenisexecuteur (één ster executeur)

De één ster executeur is de begrafenisexecuteur. De naam zegt het al: de uitvaartexecuteur regelt de begrafenis of crematie. Dit is de enige taak die deze executeur heeft. De uitvaartexecuteur heeft dus niks te maken met de afwikkeling van de erfenis, maar heeft wel bevoegdheden als het gaat om de kosten van de uitvaart.

De beheersexecuteur (twee sterren executeur)

De twee sterren executeur wordt ook wel de beheersexecuteur genoemd. Deze vorm komt het meest voor en werd vroeger aangeduid als executeur-testamentair. De beheersexecuteur heeft de taak om de nalatenschap te beheren en de schulden te voldoen. De precieze taken van de executeur worden vastgelegd in het testament, maar over het algemeen heeft de beheersexecuteur de volgende taken:

  • Opmaken van een boedelbeschrijving
  • Contacteren en betalen van schuldeisers
  • Opzeggen van lidmaatschappen, abonnementen en verzekeringen
  • Regelen van de uitvaart (als er geen uitvaartexecuteur is)
  • Opzeggen van de huur of verkopen van de woning
  • Regelen van zaken rondom inkomsten- en erfbelasting
  • Informeren van de erfgenamen

De beheersexecuteur mag de nalatenschap alleen beheren en niet verdelen onder de erfgenamen. Wel mag de beheersexecuteur spullen uit de nalatenschap verkopen om eventuele schulden af te betalen. Vaak gebeurt dit in overleg met de erfgenamen. Onder schulden wordt ook verstaan het betalen van de erfbelasting; de executeur is daarvoor hoofdelijk aansprakelijk. De erfgenamen hebben meestal gezamenlijk de taak om de erfenis te verdelen, maar het kan ook zijn dat deze taak in het testament wordt toegekend aan een (executeur-) afwikkelingsbewindvoerder.

Executeur-afwikkelingsbewindvoerder (drie sterren executeur)

De drie sterren executeur, de executeur-afwikkelingsbewindvoerder, heeft de meeste bevoegdheden van de drie. De executeur-afwikkelingsbewindvoerder heeft dezelfde taken als de beheersexecuteur, maar mag daarnaast de nalatenschap ook verdelen. Hij heeft zeer vergaande bevoegdheden en kan als het ware “in zijn eentje” de gehele nalatenschap afwikkelen, zonder daartoe de erfgenamen te raadplegen. Uiteraard is de afwikkelingsbewindvoerder wel gebonden aan bepaalde regels. Je mag de erfgenamen bijvoorbeeld niet benadelen. En als je de erfgenamen schade toebrengt, kun je  daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Vragen? Onze leden helpen u graag!

Hebt u vragen over de drie soorten executeurs? Of zoekt u een executeur bij u in de buurt? Neem dan gerust contact op met één van onze leden. Bekijk hier al onze leden en neem contact met hen op voor meer informatie.