NOVEX in het katern Ouderenzorg van de Telegraaf

Op 7 september 2018 verscheen het katern Ouderenzorg als bijlage bij de Telegraaf. In dit katern is een artikel van de hand van NOVEX opgenomen met als titel: Regie bij leven met een levenstestament. De tekst van het artikel treft u hieronder aan. Op de website https://goedezorgvooru.nl is het artikel eveneens opgenomen: https://goedezorgvooru.nl/regie-bij-leven-met-een-levenstestament/

Regie bij leven met een levenstestament

Wie regelt uw bankzaken als u gaat dementeren? Wie mag uw huis verkopen als u dat zelf niet meer kunt? En wie kan medische beslissingen nemen?
Het kan zijn dat er een moment komt waarop u niet meer zelfstandig kan beslissen. U bent dan wilsonbekwaam. Veel mensen denken dat een partner of kind dan automatisch alles mag regelen voor de ander. Maar dat is niet het geval. Echtgenoten moeten samen tekenen voor de verkoop van hun huis. En een kind mag niet zomaar de betalingen van zijn vergeetachtige moeder overnemen.
Een levenstestament biedt uitkomst. U legt bij de notaris vast wie uw belangen mag behartigen als u dat zelf niet meer kunt of wilt. U geeft een volmacht aan een persoon die u vertrouwt. Voor uw geld, huis en spullen, maar ook voor verzorging of medische zaken. U kunt bepalen dat deze persoon verantwoording moet afleggen.

Heeft u geen levenstestament en wordt u wilsonbekwaam? Dan wordt alles via de rechter geregeld, die uw wensen niet kent. De rechter speelt dan een grote rol bij geldzaken en de verkoop van uw huis. Het is fijn als u zelf kunt bepalen hoe alles voor u geregeld wordt.
Met een levenstestament houdt u de regie in eigen hand!