Als u een erfenis ontvangt in een periode dat u in de bijstand zit, dan kan dit invloed hebben op de hoogte van de bijstand. Dit kan ervoor zorgen dat uw bijstand wordt verlaagd of zelf helemaal wordt stopgezet. We leggen u graag meer uit over het aanvaarden of verwerpen van een erfenis in combinatie met bijstand.

Recht op bijstand en vermogen

In de participatiewet is geregeld dat mensen die niet rond kunnen komen een bijstandsuitkering kunnen aanvragen. Heeft u géén inkomen, maar wél een groot vermogen? Dan kunt u dit vermogen gebruiken om rond te komen. Een erfenis kan ervoor zorgen dat u boven een bepaalde vermogensgrens uitkomt, wat betekent dat u dit vermogen kunt gebruiken om van te leven. De bijstandsuitkering vermindert of stopt dan, afhankelijk van hoe hoog uw vermogen is.

Bijstand en erfenis aanvaarden of verwerpen

Een erfenis kunt u aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. We leggen kort uit wat deze opties inhouden en wat deze voor u betekenen wanneer u bijstand ontvangt.

Erfenis aanvaarden

U ontvangt alle bezittingen en schulden als u een erfenis aanvaardt. Dit is dus alleen een verstandige keuze als u zeker weet dat er meer bezittingen zijn dan schulden. De hoogte van uw bijstandsuitkering wordt na het ontvangen van de erfenis opnieuw bepaald. Is uw vermogen door de erfenis gestegen boven de vermogensgrens? Dan moet u eerst het geld uit de erfenis gebruiken om van te leven. Dit heet interen. Pas wanneer uw vermogen weer zakt onder de vermogensgrens, heeft u (mogelijk) weer recht op bijstand. Let wel op: er worden wel eisen gesteld aan de hoeveelheid geld die u als bijstandsgerechtigde in een bepaalde periode mag uitgeven. U mag dus niet in korte tijd al het geld uitgeven en dan direct weer bijstand aanvragen.

Beneficiair aanvaarden

Het aanvaarden van een erfenis klinkt misschien alsof u alleen maar de bezittingen ontvangt, maar bij aanvaarding van een erfenis ontvangt u óók eventuele schulden uit een erfenis. Als er sprake is van schulden of als hier twijfels over zijn, is het vaak verstandig de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dit betekent dat u de erfenis aanvaardt, maar niet met eigen vermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Kiest u voor een beneficiaire aanvaarding en ontvangt u een erfenis waardoor uw vermogen bóven de vermogensgrens gaat? Dan geldt ook hier dat u eerst moet interen.

Erfenis verwerpen

Bij het verwerpen van een erfenis bent u niet aansprakelijk voor de schulden in de erfenis, maar ontvangt u ook geen bezittingen. Verwerpt u een positieve erfenis en ontvangt u een bijstandsuitkering? Dan kan dit problemen veroorzaken. U doet dan namelijk een beroep op de bijstand, terwijl u dit misschien niet (volledig) nodig had gehad als u de erfenis zou hebben aanvaard. Bij verwerping van de erfenis krijgen de andere erfgenamen een grotere erfenis. De gemeente kan het bedrag van de uitkering dan verhalen op deze erfgenamen.

Meldingsplicht

U heeft een meldingsplicht als u bijstand ontvangt. Dit betekent dat u alle veranderingen in uw (financiële) situatie doorgeeft die voor uw uitkering van belang zijn. Denk hierbij aan een situatie waarin u gaat samenwonen of een erfenis ontvangt. De gemeente zal uw situatie dan opnieuw beoordelen en kan de uitkering aanpassen op basis van de nieuwe situatie. De meldingsplicht geldt óók als u nog geen erfenis heeft ontvangen, maar wel weet dat u hier misschien recht op heeft in de toekomst.

Wilt u precies weten hoe en wanneer u melding moet doen van wijzigingen? Dan adviseren we deze informatie op te vragen bij uw gemeente, aangezien de regels per gemeente verschillen.

Laat u informeren over de mogelijkheden

Het is belangrijk om u goed te laten informeren over de gevolgen van het wel of niet aanvaarden van een erfenis, zeker als u in de bijstand zit.

Heeft u advies nodig of zoekt u een professionele executeur die kan helpen bij de afwikkeling van een erfenis? Zoek een professionele NOVEX-executeur bij u in de buurt.