In een levenstestament wijst u een levensexecuteur aan. Dat is iemand die namens u beslissingen neemt als u dit zelf niet meer kunt. Dat kan één iemand zijn, maar ook meerdere personen. U geeft de levensexecuteur een groot vertrouwen. Degene die u aanwijst mag namelijk belangrijke beslissingen voor u nemen, bijvoorbeeld over uw financiën en over uw zorg.

Het kan erg prettig zijn voor uzelf, uw naasten én de levensexecuteur als er extra toezicht wordt gehouden op deze belangrijke beslissingen. U kunt hiervoor een toezichthouder benoemen in uw levenstestament. Dit is niet verplicht, maar geeft wel extra zekerheid dat uw wensen worden uitgevoerd zoals u dat wil.

Waarom een toezichthouder benoemen?

Een toezichthouder benoemen heeft diverse voordelen. De meeste professionele NOVEX-levensexecuteurs vinden het erg belangrijk dat zij tussentijdse verantwoording kunnen afleggen aan een toezichthouder.

De belangrijkste voordelen van een toezichthouder zijn als volgt:

  • Verantwoording & controle. Een toezichthouder zorgt ervoor dat de levensexecuteur verantwoording moet afleggen over zijn of haar beslissingen. Dit draagt bij aan een transparante werkwijze.
  • Voorkomt misverstanden of misbruik. De levensexecuteur krijgt veel vrijheid om namens u te handelen. Een toezichthouder kan controleren of deze beslissingen in uw belang zijn en ingrijpen als er misverstanden zijn of zelfs misbruik.
  • Steun voor de levensexecuteur. Een toezichthouder biedt ook een waardevolle ondersteuning voor de levensexecuteur. Deze kan bij lastige of belangrijke beslissingen overleggen met de toezichthouder. Zo hoeft de levensexecuteur niet volledig zelfstandig alle verantwoordelijkheid te dragen.
  • Juridische complicaties voorkomen. Is er geen toezichthouder en wordt er misbruik vermoed? Dan kan iemand uit de omgeving van de volmachtgever genoodzaakt zijn naar de rechter te stappen om een bewindvoerder of curator aan te laten stellen. Dit kan voorkomen worden door vooraf een toezichthouder te benoemen. Hierdoor blijft de controle in eigen handen en wordt onnodige juridische bemoeienis beperkt.

Wat doet een toezichthouder?

De bevoegdheden van de toezichthouder worden vastgelegd in het levenstestament. Welke taken de toezichthouder heeft, is afhankelijk van de gemaakte keuzes. Grofweg kunnen de volgende taken worden onderscheiden:

  • Toezicht op werkzaamheden achteraf. Met toezicht achteraf worden alle controle taken bedoeld, zoals het doornemen van de administratie van de levensexecuteur. Zo wordt gecontroleerd of de levensexecuteur op een verantwoorde manier handelt en blijft de situatie inzichtelijk en transparant. Dit kan bijvoorbeeld ieder kwartaal of jaarlijks.
  • Toezicht vooraf en adviserende rol. Naast controle achteraf kan de toezichthouder ook een actieve adviesrol hebben. Dit wordt ‘toezicht vooraf’ genoemd. De levensexecuteur moet dan voor bepaalde belangrijke handelingen eerst toestemming krijgen van de toezichthouder. Denk hierbij aan besluiten zoals de verkoop van de woning of de verhuizing naar een verzorgingshuis. Zo wordt voorkomen dat ingrijpende beslissingen worden genomen zonder een objectieve beoordeling.
  • Ingrijpen bij misbruik. Een toezichthouder kan ingrijpen als de levensexecuteur zijn taak niet goed uitvoert. In het levenstestament kunt u vastleggen dat de toezichthouder bij misbruik de bevoegdheid heeft om het levenstestament te herroepen en/of een nieuwe levensexecuteur te benoemen. Als de toezichthouder deze bevoegdheid niet heeft, kan hij of zij een juridische procedure starten om de volmachtgever te beschermen.

Wie benoemt u als toezichthouder in uw levenstestament?

U kunt zelf bepalen wie u als toezichthouder benoemt. Dit kan een familielid zijn, maar ook een onafhankelijke professional zoals een NOVEX-lid. Belangrijk is dat u iemand kiest die u vertrouwt en dat de toezichthouder niet alleen over de juiste kennis en ervaring beschikt, maar ook neutraal en onpartijdig is. De toezichthouder moet boven de partijen staan en de belangen zorgvuldig afwegen bij het nemen van beslissingen.

Hoe regelt u een toezichthouder in uw levenstestament?

Het benoemen van een toezichthouder kunt u doen bij de notaris bij het opstellen van uw levenstestament. Hierin wordt onder andere vastgelegd wie de toezichthouder is en welke bevoegdheden deze heeft.

Wilt u meer weten over de rol van een toezichthouder en wat een toezichthouder voor u kan betekenen? Neem dan contact op met een professionele NOVEX-toezichthouder bij u in de buurt.