Op het moment dat u overlijdt, zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Van het regelen van een uitvaart tot de aangifte inkomsten- en erfbelasting. Het is daarom belangrijk om vast te leggen wie dit allemaal voor u gaat regelen, de zogenaamde executeur. Maar hoe zit dat nou precies, een executeur aanwijzen? U leest het in dit item.

Wie benoemt u als executeur?

In principe kunt u iedereen benoemen als executeur. Zo kunt u ervoor kiezen om uw partner of beste vriend(in) aan te wijzen. Ook is het mogelijk om een externe partij, zoals één van onze leden, aan te wijzen. Een executeur heeft een zware taak. Wijst u een bekende aan als executeur, dan moet deze voldoende emotionele afstand kunnen nemen. Een professionele executeur heeft meer afstand. Dit betekent dat hij of zij de afhandeling zakelijk kan bekijken en de taken rationeler kan uitvoeren.

Welke taken krijgt de executeur?

Wettelijk gezien moet een executeur de nalatenschap afwikkelen. Dit betekent dat een executeur de goederen en bezittingen in kaart moet brengen én de schulden hiervan moet betalen. Ook kunt u meerdere personen aanwijzen als executeur, ieder met een eigen functie. Zo kunt u een executeur aanwijzen die alles regelt rondom uw onderneming.

Hoe wijst u een executeur aan?

Wanneer u een keuze voor een executeur heeft gemaakt, dan moet u dit officieel laten vastleggen. Dit doet u in uw testament. Ook worden hierin de rechten en plichten die de executeur heeft beschreven. Het is verstandig de executeur die uw nalatenschap gaat afwikkelen over uw situatie en wensen te informeren.

Onze leden helpen u graag

Al onze NOVEX-leden hebben één doel: u ontzorgen. Zij helpen u met het regelen van de zaken en zijn professioneel, kundig en hebben veel ervaring. Bekijk hier al onze leden en neem contact met hen op voor meer informatie.