Veelgestelde vragen (Levensexecuteur)

Een levensexecuteur is iemand die terwijl u nog leeft uw belangen behartigt, zodra u dit zelf (om wat voor reden dan ook) niet meer kunt.

Bent u wilsonbekwaam en heeft u géén levenstestament of volmacht? Dan wijst een rechter een mentor, curator of bewindvoerder voor u aan. De rechter bepaalt wie dit wordt. Daar heeft u op dat moment zelf geen invloed meer op. De rechter houdt ook toezicht op de gang van zaken.

Meer lezen? Klik hier.

In een levenstestament legt u vast wat er gebeurt op het moment dat u zelf geen beslissingen meer kunt maken. Ook wijst u in een levenstestament een zogenaamde levensexecuteur aan. Dit is iemand die uw belangen behartigt op het moment dat u dat zelf niet meer kunt. Zo kunt u zelf bepalen hoe alles voor u geregeld wordt. Met een levenstestament houdt u de regie in eigen hand!

Hoewel de woorden executeur en levensexecuteur erg op elkaar lijken, zijn de taken en verantwoordelijkheden van beide verschillend. De executeur behartigt uw belangen na overlijden en de levensexecuteur behartigt uw belangen als u dit niet meer zelf kunt doen. Maar ook de taken en de manier waarop u voor beide kiest, verschillen.

Meer lezen? Klik hier.

Met de levensexecuteur heeft u, zoals de naam al doet vermoeden, tijdens uw leven te maken. Een levensexecuteur is namelijk iemand die namens u handelt op het moment dat u dit zelf niet meer kunt doen, maar nog wel leeft. Bijvoorbeeld wanneer u wilsonbekwaam raakt door een ernstig ongeluk of dementie.

Een levensexecuteur wijst u aan in een levenstestament. Een levenstestament maakt u op bij de notaris. Hierin legt u vast wie wat mag doen op het moment dat u wilsonbekwaam bent.
U beslist zelf welke taken de levensexecuteur krijgt. In het levenstestament legt u namelijk vast welke bevoegdheden de levensexecuteur krijgt. Voorbeelden van taken van een levensexecuteur zijn: hij of zij neemt uw administratie over, beheert uw vermogen of zorgt voor een goede zorgvoorziening.