Wie regelt uw bankzaken als u gaat dementeren? Wie mag uw huis verkopen als u dat zelf niet meer kunt? En wie kan medische beslissingen nemen? Misschien denkt u er nog helemaal niet over na, maar het is mogelijk dat er een moment komt waarop u niet meer zelfstandig kan beslissen. U bent dan wilsonbekwaam. Een levenstestament kan op dat moment uitkomst bieden. In dit nieuwsitem leest u hier meer over.

Wat is wilsonbekwaamheid?

U bent wilsonbekwaam op het moment dat u geen zelfstandige beslissingen meer kunt maken. Wilsonbekwaamheid kan zowel kort- als langdurig zijn. Zo zijn er jaarlijks veel mensen die te maken krijgen met dementie. Wanneer zij niet meer in staat zijn om zelfstandig te handelen, zijn zij wilsonbekwaam. Maar ook wanneer u bijvoorbeeld een auto-ongeluk krijgt en daardoor in coma raakt, bent u wilsonbekwaam.

Vaak wordt gedacht dat een partner of een kind op het moment van wilsonbekwaamheid automatisch alles mag regelen voor de ander. Maar dat is niet het geval. Zo moeten partners samen tekenen voor de verkoop van hun huis. En mag een kind niet zomaar de betalingen van zijn vergeetachtige moeder overnemen.

Waarom een levenstestament?

Een levenstestament biedt uitkomst. In een levenstestament legt u vast wat er gebeurt op het moment dat u zelf geen beslissingen meer kunt maken. Ook wijst u in een levenstestament een zogenaamde levensexecuteur aan. Dit is iemand die uw belangen behartigt op het moment dat u dat zelf niet meer kunt. Zo kunt u zelf bepalen hoe alles voor u geregeld wordt. Met een levenstestament houdt u de regie in eigen hand!

Onze NOVEX-leden staan voor u klaar

Al onze NOVEX-leden hebben één doel: u ontzorgen. Zij helpen u met het regelen van de zaken en zijn professioneel, kundig en hebben veel ervaring. Bekijk hier al onze leden en neem contact met hen op voor meer informatie.