Het werk van een executeur is geen dag hetzelfde. Al onze leden zijn afkomstig vanuit diverse disciplines en hebben uiteindelijk één doel: u ontzorgen. Daarom laten wij in onze nieuwe rubriek onze leden aan het woord. Wat doen zij? Hoe kunnen zij u helpen? En welke tips geven ze u mee? Deze keer: Nickey Smelt, eigenaresse van Hart & Have en partner bij Executeursdiensten.nl.

Executeur voor goede doelen

“Ik werk voornamelijk voor mensen die hun vermogen willen nalaten aan goede doelen”, vertelt Nickey. “Er zijn veel mensen die een vermogen hebben, maar die geen kinderen hebben. Of waarvan de kinderen al zijn overleden. Deze mensen willen wel dat hun vermogen na hun overlijden goed wordt besteed. Daarom kiezen zij ervoor om een goed doel in hun testament op te nemen”.

Gesprek voor het overlijden

Als iemand een goed doel in zijn of haar testament wil opnemen, kan Nickey worden ingeschakeld. Nickey: “Ik ga dan in gesprek met degene die wil nalaten. We bespreken de financiële kant, maar vooral ook het persoonlijke. Mensen worstelen vaak met de vraag “Wie vertrouw je?”. Als professionele executeur zetten wij alles op alles om een nalatenschap goed te verzorgen. We leggen in dit gesprek uit wat er gaat gebeuren en hoe het geld terecht komt bij het gekozen goede doel. Maar we bespreken ook de praktische kant, zoals wie het huis gaat leegmaken en wie er voor de huisdieren gaat zorgen”.

Zaken na het overlijden

Op het moment dat de nalater overlijdt, gaat Nickey aan de slag als executeur. Nickey: “In het kort. Het eerste dat wij doen is de woning ingaan en indien nodig spullen veiligstellen. Is er bijvoorbeeld een kluis aanwezig waarin geld en/of sieraden liggen? Vervolgens zorgen we ervoor dat de woning netjes wordt leeggemaakt en alle zaken netjes worden afgewikkeld. Belangrijk daarbij is ook dat wij goed naar het financiële plaatje kijken. Klopt bijvoorbeeld de aangifte inkomstenbelasting wel?”.

Tip van Nickey: zorg dat dingen inzichtelijk worden!

De tip die Nickey mee wil geven? Zorg ervoor dat alles inzichtelijk is! “Het maakt het makkelijker als je alles overzichtelijk bij elkaar hebt liggen. Zijn er bijvoorbeeld nog rekeningen in het buitenland? Of ligt er veel geld in een kluis? Dit maakt het voor de executeur en/of de erfgenamen ook makkelijker om ineens en correct  aangifte inkomsten- en erfbelasting te doen. Zo voorkom je nare verrassingen achteraf”.

Over Nickey en haar lidmaatschap bij NOVEX

Nickey heeft een achtergrond als fiscaal jurist. Naast het zijn van executeur, werkt zij sinds 2008 als mediator met als specialisatie familiemediation, en zet zij zich daarnaast dagelijks in om financieel misbruik van ouderen te voorkomen. In 2015 werd zij lid van NOVEX. “Collega Juliëtte Nijenhuis was destijds al lid van NOVEX, dus het was een logische stap om ook lid te worden. Ik vind het fijn om gelijkgestemden te vinden. Een netwerk te hebben, waarin ik mensen kan helpen en om advies kan vragen. Er zijn uiteraard ook zaken die ik niet kan, daar kan ik mijn medeleden dan weer voor inschakelen. De betrokkenheid van de leden, dat is belangrijk”.